În unele situaţii, când o persoană acuză dureri mari, este indicată artroscopia, o procedură chirurgicală care oferă medicilor o vedere cât se poate de clară a interiorului unei articulaţii. În plus, a precizat dr. Aura Postolache, acest lucru îi ajută la diagnosticarea şi tratarea problemelor articulare. De exemplu, în timpul unei artroscopii de şold, chirurgul introduce un aparat mic de fotografiat, numit artroscop, în articulaţia şoldului. Imediat după aceea, camera afişează imagini pe un monitor de înaltă definiţie şi chirurgul foloseşte aceste imagini pentru a ghida/ manipula instrumente chirurgicale miniaturale.
Totodată, artroscopia de şold se foloseşte de mai mulţi ani, dar nu este la fel de comună ca cea de genunchi sau de umăr. Aceasta se recomandă atunci când apar blocaje, umflături, dureri persistente sau boli degenerative care nu pot fi vindecate prin tratament conservativ. În acelaşi timp, pot fi efectuate în caz de osteofite sau ciocuri, îndepărtarea de corp liber intraarticular, infecţie intraarticulară, coxartroză etc.
Referitor la recuperare, de regulă, aceasta diferă de la o persoană la alta, dar, în funcţie de afecţiunea tratată, poate dura între două şi 12 săptămâni. De asemenea, mai trebuie reţinut un lucru: în primele zile de la intervenţie este posibil să fie nevoie să folosiţi cârje. Cert este că rezultatele unei astfel de intervenţii încep să se vadă cam după jumătate de an, respectând programul de recuperare cu fizioterapie şi kinetoterapie.