Unii oameni sunt mai sensibili decât alţii la schimbările de temperatură. Specialiştii spun, însă, că meteorosensibilitatea reprezintă amplificarea simptomatologiei unor boli la variaţiile atmosferice, în sensul amplificării expresiei clinice a unor boli. Din păcate, acestea pot evolua spre situaţii de decompensare agravante.
Potrivit site-ului doctorulzilei. ro, meteodependenţa este de trei ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi. Totuşi, indiferent de situaţie, nu trebuie să vă speriaţi şi să vă gândiţi că schimbarea vremii vă poate îmbolnăvi. De fapt, aceasta doar accentuează anumite suferinţe latente, pe care le avem deja, cum ar fi durerile de cap, ameţelile, starea de slăbiciune, durerile de articulaţii, crizele reumatice, nervozitatea sau transpiraţiile.
Desigur, manifestările diferă de la o persoană la alta şi cresc în intensitate o dată cu vârsta şi bolile pe care le are fiecare bolnav în parte. Un exemplu de suferinţă influenţată de perturbările atmosferice este artroza, iar durerea este una dintre cele mai precoce simptome ale acestei afecţiuni. În această boală, modificările osoase produse ca urmare a distrugerii cartilajului articular fac ca receptorii de la nivelul osului să resimtă perturbările atmosferice şi durerea să fie mai intensă. Cele mai frecvente localizări ale artrozei sunt articulaţiile coloanei vertebrale, genunchii, articulaţiile coxofemurale şi unele articulaţii de la nivelul degetelor mâinilor sau picioarelor. Apoi, în afară de durerea agravată de frig, umezeală şi efortul fizic, pacienţii cu artroză mai remarcă limitarea mişcărilor articulare şi chiar deformarea articulaţiilor afectate. (M.Ş.)