Specialiștii spun că aspectul pielii poate fi un semn precoce al unor afecțiuni precum diabetul, osteoporoza sau lipsa unor vitamine. Acesta este motivul pentru care ar trebui să vă analizați foarte bine pielea, întrucât aceasta este un adevărat termometru al stării generale de sănătate. Ca urmare, dacă observați pete groase și întunecate în zona gâtului, a axilelor sau pe abdomen, ar trebui să vă măsurați glicemia. Aceste pete, denumite acantoză nigricans ar putea fi cauzate de obezitate sau de diabet. Medicii susțin că petele pot mirosi urât sau cauzează mâncărime, însă majoritatea oamenilor se plâng doar în legătură cu aspectul pielii.
Apoi, tiroida, glanda de mici dimensiuni situată la baza gâtului secretă două tipuri de hormoni: T3 și T4 și joacă un rol în metabolismul caloric și reglează temperatura corpului și ritmul cardiac. De asemenea, hormonii tiroidieni intervin în activitatea digestivă, acționează asupra sistemului nervos, la nivelul aparatului genital și sunt indispensabili sănătății pielii, părului și unghiilor.
Primele semne că tiroida nu funcționează bine, că este hipoactivă sau hiperactivă tind să apară în primul rând pe piele pe brațe și pe degete sub forma unei erupții. Practic, pot fi afectate și picioarele, scalpul și gâtul. Pe de altă parte, hipotiroidismul ar putea duce la căderea părului și la uscarea și descuamarea pielii, iar adâncirea ridurilor este un semn că organismul produce prea puțin colagen, ceea ce înseamnă că și densitatea osoasă este scăzută.