În foarte multe situaţii, pielea este un adevărat indicator al stării de sănătate. Astfel, culoarea pielii şi consistenţa acesteia se pot modifica, semnalând boli de inimă, anumite afecţiuni renale, boli pulmonare sau chiar afecţiuni ale tiroidei.
Ca urmare, în momentul în care observaţi că pielea nu mai este moale, catifelată, problema poate fi atât internă, cât şi externă, aceasta necesitând un diagnostic şi un tratament. De exemplu, a precizat dr. Rodica Boeru, atunci când vă confruntaţi cu afecţiuni tiroidiene, pielea îşi pierde aspectul plăcut, uscându-se tot mai mult.
„Oamenii trebuie să ştie că unele afecţiuni pe care le trădează pielea uscată sunt cauzate de tulburările tiroidiene. Practic, dacă organismul unei persoane produce un nivel ridicat de hormon tiroidian, pielea se usucă, întrucât se reduce activitatea glandelor sudoripare şi sebacee, care ajută la eliminarea toxinelor prin transpiraţie. Şi în cazul alergiilor, pielea devine uscată şi apare senzaţia de mâncărime. Totuşi, câteodată, poate fi vorba despre o simplă alergie la unul dintre produsele cosmetice, dar în acelaşi timp poate fi un indiciu al carenţei de fier din organism”, a explicat medicul. În plus, iritaţia la nivelul pielii uscate poate reprezenta un semnal de alarmă al organismului în legătură cu nivelul crescut de stres.
Totodată, dermatita atopică, dar şi psoriazisul sunt afecţiuni care cauzează uscarea pielii. De cele mai multe ori, însă, pielea uscată poate ascunde o afecţiune dermatologică.
De regulă, dermatita afectează gâtul, coatele, genunchii, încheieturile şi gleznele. De asemenea, psoriazisul se manifestă printr-o acumulare de celule moarte ale pielii, care formează cruste.
Nu în ultimul rând, nivelul crescut de zahăr din sânge, simptom specific diabetului, duce la pierderea rapidă a lichidelor din ţesuturi, ceea ce favorizează deshidratarea şi uscarea pielii.
De asemenea, atunci când observaţi că pielea uscată începe să se crape cu mai multă uşurinţă, poate exista riscul unor infecţii în organism. Specialiştii susţin că, la nivel mondial, milioane de oameni se confruntă cu afecţiuni renale. De aceea, trebuie să nu neglijaţi apariţia senzaţiei de epuizare, de oboseală, dificultăţile de concentrare, tulburările de somn, urina eliminată în cantităţi mari şi retenţia de apă din ţesuturi. Toate acestea sunt manifestări des întâlnite în bolile de rinichi. Dacă la toate acestea se adaugă pielea uscată, cu senzaţia de mâncărimi, atunci este posibil ca rinichii dumneavoastră să nu mai funcţioneze corect.
Desigur, pielea uscată, cu porţiuni inflamate, care se descuamează, poate fi un simptom al carcinomului scuamos celular. Din păcate, acest tip de cancer este cauzat de expunerea excesivă şi neprotejată la soare, iar manifestările sunt localizate în special la nivelul feţei.