15 Noiembrie 2019
363 accesări
0 comentarii

Îngrijorările legate de bisfenolul A (BPA), o substanță chimică întâlnită frecvent în materialele plastice, au dus la o creștere a produselor fără BPA. Acum, un nou studiu sugerează că și substanțele chimice menite să înlocuiască BPA pot avea efecte nocive, mai ales în rândul copiilor.

Boală cronică cu care se confruntă milioane de copiii, plasând țara noastră pe locul 2 în Europa, obezitatea nu doar că provoacă dificultăți în viața de zi cu zi, ci poate pune viața în pericol. Principalii responsabili pentru creșterea ratei obezității sunt regimurile alimentare nesănătoase, în combinație cu lipsa activității fizice. Oamenii de știință atrag atenția că și expunerea la substanțele chimice obișnuite din materiale plastice, alimentele conservate și hârtia termică pot avea un rol în apariția obezității în copilărie, informează csid.ro.

BPA este o substanță care se întâlnește cu precădere în produsele din plastic (policarbonat), precum sticlele pentru apă, biberoane, suzete, jucării, cutii de conserve (stratul interior), tuburi de aluminiu, care conțin unguente. Pentru că pot trece în alimente, mai ales când este temperatura ridicată, oamenii de știință au descoperit că bisfenolului A (BPA) are rol de perturbator endocrin, având efect asemănător hormonilor feminini - estrogenii. Prin urmare, se pare că acesta este de vină pentru apariția pubertății precoce la fete, avort, creșterea riscului de cancer de sân și de prostată, precum și creșterea riscului de obezitate și diabet zaharat tip 2.

Copiii cu un nivel ridicat de BPS în probele de urină sunt mai predispuși să devină obezi, așa cum a fost determinat de indicele lor de masă corporală, comparativ cu copiii și adolescenții care au un nivel scăzut de BPS.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU