Glaucomul este o afecţiune a nervului optic, ce are ca sarcină să ducă la creier imaginile captate de retină. Cu cât tensiunea oculară este mai mare, cu atât sunt şanse mai mari ca nervul optic să fie afectat. Această afecţiune este extrem de gravă, deoarece, netratată, duce la pierderea vederii.
Tratamentul incipient este unul medicamentos, dar niciodată nu trebuie administrat fără sfatul medicului oftalmolog. Medicaţia nu trebuie oprită şi nici schimbată fără acordul specialistului, iar acesta trebuie informat despre alte boli de care suferă pacientul, deoarece medicaţia împotriva glaucomului poate avea efecte adverse dacă este folosit în combinaţie cu medicamente pentru alte afecţiuni. „Glaucomul are, în ge-neral, un tratament medicamentos pe bază de picături sau laser. Se ope-rează doar cazurile care sunt sau devin refractare la tratamentul cu picături, mai exact acele situaţii în care tensiunea intraoculară se menţine crescută în ciuda tratamentului corect cu picături. Scopul acestei intervenţii este de a restabili valoarea normală a tensiunii din interiorul ochiului. Foarte rar, glaucomul ajunge să nu răspundă la picături şi atunci recurgem la intervenţie chirurgicală. Operaţia constă în efectuarea unei comunicări între interiorul ochiului şi spaţiul de lângă ochi, un buzunar special care preia excesul de presiune de la nivelul ochiului”, declară dr. Bogdan Cucu, medic oftalmolog, Laser Vision Med, Constanţa.
Glaucomul este o afecţiune cronică şi de obicei asimptomatică. De aceea, este indicat controlul periodic, la medicul specialist oftalmolog.