Infecţia cu rotavirus este cea mai frecventă cauză de diaree severă la sugari şi copii mici. Medicii susţin că majoritatea cazurilor de diaree datorată rotavirusului se vindecă de la sine, dar există şi forme severe ale bolii, când copilul are febră mare, se deshidratează rapid, iar viaţa sa este pusă în pericol.
Această infecţie le provoacă celor mici un serios disconfort, cu diaree şi vomă care durează mai multe zile la rând, ceea ce poate duce la deshidratare severă şi care, în lipsa unui tratament eficient, poate deveni fatală. De precizat că boala este foarte contagioasă şi afectează aproape orice copil din lume până la vârsta de trei ani.
Potrivit dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii, se consideră că gastroenteritele cu rotavirusuri duc anual la 700.000 de consultaţii în ambulator şi peste 87.000 de spitalizări în Europa, iar câteva mii de copilaşi mor în fiecare an din cauza acestei infecţii.
„La nivel mondial, unele ţări au adoptat recomandarea OMS de introducere a vaccinurilor antirotavirus în programele lor de vaccinare, dar în Europa există un număr limitat de ţări care au făcut acest lucru. Tocmai de aceea, se doreşte accelerarea introducerii vaccinului antirotavirus în programele naţionale de vaccinare şi instituirea unei reţele de supraveghere pentru monitorizarea numărului de cazuri din regiune şi a impactului vaccinării”, a explicat medicul.