Sursa Health Care Reform

Sursa Health Care Reform
07 Iulie 2020
791 accesări
0 comentarii

În fiecare an, în această perioadă apar toxiinfecțiile, dar și alte afecțiuni de sezon. Din păcate, căldura facilitează apariția unei serii întregi de probleme de sănătate ce afectează atât adulții, cât și pe cei mici.

Chiar dacă este frumos afară și oferta alimentară este extrem de atrăgătoare, asta nu înseamnă că trebuie să mâncăm orice. În prezent, cele mai multe probleme cu care se confruntă medicii sunt, desigur, cele din sfera digestivă, dar nu trebuie uitate nici alergiile de sezon, a căror frecvență a crescut destul de mult în ultimii ani. Spre exemplu, dacă vă petreceți mai mult timp în aer liber, în zone cu multă verdeață, aveți mare grijă la mușcatura de căpușă! În plus, dacă mergeți la piscină, țineți cont de o afecțiune specifică acestor locații, și anume conjunctivita.

Cum spuneam, toxiinfecțiile alimentare sunt foarte des întâlnite acum, vara. Potrivit dr. Gabriela Nicolae, vara, alimentele se degradează mult mai repede, din cauza căldurii. Astfel, cei mai expuși sunt copiii, însă și adulții pot avea de suferit. De cele mai multe ori, în concediu se consumă produse al căror termen de valabilitate nu se cunoaște și nu se știe nici cum au fost ținute înainte de a fi preparate.

Știm cu toții că foarte multe restaurante, pentru a da un aspect cât mai atrăgător alimentelor, folosesc sosuri și condimente care pot ascunde mirosul și gustul specific alimentului alterat. Ca urmare, virusurile și bacteriile pot contamina alimentele, cel mai frecvent incriminate alimente fiind ouăle, carnea, laptele și fructele de mare.

Nu uitați de spălarea mâinilor!

În cazul în care vreți să evitați astfel de situații neplăcute, se recomandă spălarea atentă a mâinilor, cu apă și săpun, înainte de masă. „De fiecare dată, înainte de a vă așeza la masă, fiți atenți în ce condiții sunt păstrate alimentele pentru care optați sau uitați-vă, mereu, la termenul de garanție. În același timp, este necesar să nu lăsați alimentele ușor perisabile la căldură, iar la cel mai mic semn (gust, miros) dubios, aruncați alimentul respectiv!”, este sfatul specialistului.

O altă problemă de sănătate care poate apărea în această perioadă este boala mâinilor murdare sau hepatita A. Această afecțiune virală este frecvent întâlnită în colectivitățile copiilor, motiv pentru care părinții trebuie să joace un rol decisiv în prevenirea acesteia. Manifestările hepatitei A sunt: greața, vărsăturile, durerile difuze abdominale, oboseala, durerile musculare și osoase, precum și lipsa poftei de mâncare. Modalitatea de transmitere este cea fecal-orală. Cu alte cuvinte, igiena deficitară este răspunzătoare de transmiterea acestei boli.

Tocmai de aceea, spălarea temeinică a obiectelor personale, a fructelor și legumelor, precum și evitarea mâncatului după altcineva sau folosind aceeași veselă sunt câteva dintre regulile de aur pentru evitarea hepatitei A.

Bineînțeles, ieșitul la iarbă verde și plimbarea în aer liber sunt unele dintre cele mai plăcute activități vara, dar, din păcate, există și dezavantaje. Amintim, aici, invazia căpușelor în zonele cu vegetație, care este o problemă din ce în ce mai serioasă, cu atât mai mult cu cât mușcătura de căpușă duce la apariția bolii Lyme sau boala cu o mie de fețe. Deseori, simptomele sunt variate, ceea ce poate întârzia diagnosticarea. În această situație, prognosticul poate fi chiar nefavorabil.

În ceea ce privește conjunctivitele de bazin, acestea sunt afecțiuni inflamatorii ale mucoasei conjunctivale, iar cele mai multe sunt contagioase. Deseori, conjunctivita de bazin este determinată de Chlamydia trachomatis, așa că sunteți sfătuiți să nu faceți baie în locurile în care calitatea apei este îndoielnică.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU