Dacă brusc aţi devenit trişti de sărbători, cauza ar putea fi alimentele prea grase pe care le consumaţi în această perioadă. Un studiu american recent a identificat o legătură biologică între depresie şi alimentele bogate în grăsimi, oferind şi o soluţie pentru noi tratamente.
Potrivit Agerpres, autorii cercetării, publicată în revista „Neuropharmacology”, au descoperit că metabolismul grăsimilor ar avea acelaşi mecanism biologic precum conexiunile neuronale din creier, care sunt deteriorate în caz de stres şi depresie. Astfel, efectele unei diete bogate în grăsimi se suprapun cu efectele stresului cronic. Spre exemplu, pacienţii cu tulburări metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2, sunt mai expuşi riscului de depresie.
Cercetările în laborator au durat patru luni şi au fost efectuate pe şobolani. În urma administrării unei diete bogate în grăsimi, s-a constatat că rozătoarele prezintă inflamaţii la nivelul creierului şi semne de depresie şi anxietate.
Oamenii de ştiinţă au testat un tratament cu ketamină pe aceşti şobolani şi au ajuns la concluzia că substanţa poate reduce depresia şi efectul stresului cronic, inclusiv în cazul pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2. Totuşi, efectele ketaminei asupra metabolismului nu sunt încă certe, iar cercetările continuă.