În copilărie, cei mici sunt diagnosticați cu o mulțime de boli, iar una de care nu prea scapă niciunul dintre ei este și boala obrajilor pălmuiți. Aceasta este chiar numită cea de-a cincea boală a copilăriei sau eritem infecțios și este o afecțiune eruptivă ușoară, care se manifestă, de cele mai multe ori cu febră, cauzată de un virus.
Comparativ cu alte afecțiuni, boala obrajilor pălmuiți este o boală virală destul de ușoară, care nu ține prea multe zile. Potrivit dr. Adriana Manea, aceasta debutează, în general, cu o erupție care face ca obrajii copiilor să pară că au fost pălmuiți, adică sunt roșii în obraji și ard. Specialistul a precizat că virusul care duce la apariția bolii infectează, de obicei, sugarii și copiii mici. Perioada de incubație este de 4 - 20 de zile.
Trebuie precizat, însă, că o persoană cu infecție cu parvovirus este mai contagioasă înainte de apariția erupției cutanate, fie în timpul perioadei de incubație, adică timpul dintre infecție și debutul simptomelor, fie când se confruntă doar cu simptome respiratorii ușoare.
„De obicei, erupția este rezultatul unei reacții a sistemului imunitar care apare după ce infecția a trecut, astfel încât copiii nu sunt contagioși odată ce apare aceasta. Spre exemplu, acolo unde există un copil bolnav, un alt membru al familiei poate fi infectat. Așa că, dragi părinți, nu vă jucați cu sănătatea celor mici, pentru că, în cazul în care ignorați simptomele, boala se poate agrava. Eu le spun mereu adulților să fie atenți la erupțiile ce pot apărea pe fața celor mici, pentru că acestea nu sunt întotdeauna iritații care trec până dimineața. Obrajii pălmuiți au aspectul unei erupții roșii strălucitoare, care apare, mai întâi, pe față. Apoi, în câteva zile, aceasta se răspândește și petele roșii se extind până la mijloc, brațe și picioare”, a explicat medicul.
Erupția este mai aspră
În primă fază, a adăugat specialistul, erupția este puțin mai aspră. Practic, se observă că pielea moale și catifelată a celui mic nu se mai simte la fel la atingere. În scurt timp, intervin febra, micuțul se simte din ce în ce mai obosit și pare a fi răcit, întrucât simptomele pe care le manifestă pot fi asemănate cu o banală răceală.
În ceea ce privește erupția, aceasta poate cauza mâncărime și dispare, de obicei, cam într-o săptămână, maxim zece zile. Desigur, la adulți, dacă se întâmplă să primească, și ei, acest diagnostic, boala este chiar mai ușoară și poate prezenta doar dureri articulare și umflături.
De asemenea, anumiți stimuli (inclusiv lumina solară, căldura, exercițiile fizice, dar și stresul) pot reactiva erupția până când se estompează complet. Din păcate, aceasta poate dura până la trei săptămâni, până când erupția se reduce complet și, în acest timp, poate părea că se agravează, asta până ce se vindecă în totalitate.
Alte simptome care apar uneori în această boală includ ganglioni limfatici umflați, ochi roșii, dureri în gât, diaree și, mai rar, erupții care arată ca niște bășici sau vânătăi.
Pentru a fi siguri de diagnostic, medicul se bazează pe istoricul medical al pacientului, dar și pe examenul fizic. Cu această ocazie, el va studia cu mare atenție erupția, dar, de regulă, aspectul obrajilor este suficient pentru ca acesta să își dea seama de ce anume suferă bolnavul. Dacă nu este sigur de diagnostic, cadrul medical va recomanda un set de analize de sânge, care au rolul de a identifica anticorpii împotriva parvovirusului B19. În același timp, pentru recuperarea cât mai rapidă a pacientului, este nevoie ca acesta să se odihnească suficient, să consume lichide, dar mai ales să evite răspândirea bolii.