Cei mai mulţi oameni cred că fructele nu pot fi decât benefice pentru sănătate, aşa că unii fac chiar un efort pentru a îşi spori consumul de fructe, având mereu un măr în geantă şi optând pentru salată de fructe la desert. Dar se pare că unii oameni chiar mănâncă prea multe fructe, ceea ce le provoacă probleme de sănătate, precum obezitate şi degradare a dinţilor.
Fructele au un conţinut bogat de vitamine, fibre şi antioxidanţi, care protejează organismul de boli, recomandarea fiind de a consuma cinci porţii de fructe şi legume proaspete pe zi - trei de legume şi două de fructe.
Însă, în funcţie de fructele alese, aportul de zahăr (fructoză) poate fi mai mare decât se credea. De exemplu, o caisă are 0,45 grame de fructoză, o prună - 1,6 g, o smochină proaspătă - 2 g, un kiwi - 3 g, o portocală - 3,6 g, cinci căpşuni - 4 g (o linguriţă de zahăr), o banană - 5,5 g, un mango mic - 6 g, un grapefruit - 7 g, un măr Golden - 11 g şi un ciorchine de struguri de 500 de grame - 39 g (aproape 8 linguriţe de zahăr).
Persoanele care au o greutate normală pot depăşi doza de fructe recomandată zilnic, dar cei care sunt supraponderali, au colesterolul mare sau suferă de diabet pot avea probleme din cauza consumului excesiv de fructe.