19 Decembrie 2019
1746 accesări
0 comentarii

Herpangina este o boală cu care se confruntă destul de des copiii, boală generată de virusul Coxsackie, enterovirus sau chiar echovirus. De cele mai multe ori, boala se manifestă prin febră foarte mare (39-40 grade Celsius), cefalee, lipsa poftei de mâncare, dureri în gât, mici vezicule care pot acoperi palatul moale, amigdalele și faringele posterior, uneori chiar și vărsături.

Potrivit specialiștilor Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Euromaterna”, dacă febra nu scade, indiferent de măsurile pe care le luați, sau dacă veziculele din cavitatea bucală nu dispar sau dacă apar simptome ale deshidratării (uscăciunea gurii, oboseală), în această situație, copilul trebuie dus imediat la medic.

Medicii spun că aceste vezicule care îi apar pe corp celui mic seamănă cu cele care se formează în infecția din herpes. În trecut, până să se știe de Coxsackie se credea că acestea sunt date de herpes, de aici și denumirea de herpangină. Medicii afirmă că herpangina este o afecțiune extrem de contagioasă și se manifestă, în special, în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între trei și zece ani, pentru că ei nu au fost expuși la virusuri și nu au anticorpii necesari pentru a lupta cu infecțiile virale. Partea bună a lucrurilor este că aceasta nu durează foarte mult. Pentru a preveni boala, trebuie să fiți foarte atenți atunci când cineva strănută în jurul dumneavoastră, întrucât aceasta se transmite foarte ușor prin strănut, tuse sau prin contact cu materiile fecale. Virusul are chiar o rezistență de câteva zile în afara corpului uman. De aceea, atunci când un copil dintr-o colectivitate se îmbolnăvește le transmite aproape tuturor herpangina.

Totuși, ulcerațiile apar la aproximativ două zile după ce virusul s-a instalat în corp și pentru că cel mic nu poate înghiți, începe să și refuze să mănânce. Pe tot parcursul bolii, când virusul este activ, copilul va avea dureri de cap, stări de vomă, amețeli, iar în unele cazuri se pot inflama și ganglionii limfatici.

Deseori, se întâmplă, însă, ca cel mic să se confrunte cu stări de deshidratare, motiv pentru care părinții trebuie să se asigure că cel mic înghite măcar câteva picături de apă.

Bolnavii sunt contagioși 7-10 zile

Vă veți da seama că micuțul dumneavoastră este deshidratat, pentru că el nu va mai putea lăcrima, se va simți din ce în ce mai obosit, urina se va închide la culoare, se va simți slăbit și va fi foarte palid.

Nu uitați, persoanele bolnave de herpangină sunt contagioase în primele 7-10 zile de la debutul bolii, deși, poate, în acest răstimp simptomele au dispărut. Ca și în cazul altor boli, și în acest caz, perioada de incubație este tot de o săptămână.

Vreți să știți cum tratați această afecțiune? Medicii spun că pentru herpangină în sine nu există un tratament, ci doar pentru simptome. Spre exemplu, durerile în gât vor fi ameliorate prin gargara cu apă călduță cu sare. De asemenea, trebuie să aveți grijă ca alimentele pe care le mănâncă cel mic să fie foarte moi și la temperatura camerei. Rețineți, sucurile de citrice nu sunt indicate, deși există tentația de a le da copiilor pentru aportul de vitamine. Atenție, herpangina nu se vindecă cu antibiotice și nici nu există medicamente antivirale care să lupte cu virusurile ce o cauzează. De aceea, se vor administra doar substanțe care să scadă în intensitate simptomele. În general, se recomandă antipiretice pentru febră și analgezice împotriva durerilor de gât și de cap. În cazul în care durerile în gât persistă, medicul vă poate recomanda și un anestezic local pentru a le calma.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU