11 Mai 2017
1766 accesări
0 comentarii

Căpuşele sunt insecte parazite, ce populează suprafaţa corpului. Acestea sunt paraziţi care se hrănesc cu sângele gazdelor. Muşcăturile de căpuşă sunt mai frecvente primăvara şi vara, până târziu, spre toamnă. Muşcăturile lor nu dor, de aceea prezenţa lor nu este simţită de către gazdă.


O parte dintre căpuşe nu transmit boli şi nici nu determină apariţia unor probleme grave de sănătate gazdei. Altele însă, reprezintă principala cauză a bolii Lyme sau al unui tip particular de menigoencefalită.
„Singura cale de a infecţie este contactul fizic. Ele nu sar şi nu zboară, dar se ataşează de corpul victimei. Se găsesc de obicei în iarba înaltă şi de acolo trec direct pe tegumente. În cazul muşcăturii de căpuşă, aceasta trebuie îndepărtată imediat ce este descoperită, în întregime, deoarece doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli: prin îndepărtarea corpului se elimina riscul de transmitere a bolilor, prin îndepărtarea capului se elimina posibilitatea de apariţie la nivel local a unei inflamaţii”, explică dr. Victoria Sava, medic de familie.
De obicei, pacientul nu trebuie să ia masuri suplimentare: este suficient sa îndepărteze atent căpuşa, în întregime, să dezinfecteze zona şi să se asigure că nu apare o reacţie în zona respectivă. Doar în anumite cazuri este necesar şi un vaccin antitetanic.

Ce manifestări pot apărea, după muşcătura de căpuşă
Exista persoane care dezvoltă reacţii alergice la căpuşe, spun specialiştii. Intensitatea lor variază: poate fi moderată, cu doar câteva semne şi simptome prezente, sau, în cazuri rare, poate fi gravă, evoluând chiar şi cu şoc anafilactic. Majoritatea afecţiunilor pe care căpuşele le pot determina în organismul uman au ca principale semne şi simptome manifestări asemănătoare gripei: febră, dureri de cap, greaţă, vomă, dureri musculare. Simptomele pot debuta încă din prima zi de la muşcătură, până la 3 săptămâni. Uneori, simptomele sunt însoţite de aparitia unor pete roşiatice la locul leziunii.
„Paralizia indusă de muşcătura de căpuşă este o complicaţie relativ rară, însă ea poate să apară. Simptomele acestei paralizii includ: anorexie, letargie, slăbiciune musculară, nistagmus, tulburări de coordonare. Poate să apară şi paralizia respiratorie de cauză bulbară. Simptomele se remit dacă se îndepărtează căpuşa”, adaugă specialistul.
Pentru a preveni muşcătura de căpuşă, se indică aplicarea unui spray special împotriva insectelor. Astfel de sprayuri se găsesc în farmacii, dar trebuie folosite conform instrucţiunilor de pe ambalaj sau sfaturilor medicului. Sprayurile trebuie utilizate cu grijă în cazul copiilor, iar concentraţiile substanţelor active trebuie sa fie relativ scăzute. Nu se recomanda pulverizarea lor pe mâinile copiilor, deoarece, adesea, copiii introduc mâna în gură şi de aceea există riscul de a se intoxica cu anumite substanţe.
Se recomandă ca hainele să fie cât mai deschise la culoare, deoarece, căpuşele sunt mai usor de reperat pe haine deschise, prin contrastul de culoare.
Dacă muşcătura de căpuşă s-a produs, principala măsură de prim ajutor este îndepărtarea cât mai rapidă a insectei de pe piele. Se recomandă folosirea unei pensete, care sa fie destul de lată, pentru a prinde atât corpul cât şi capul parazitului şi a le extrage printr-o singură mişcare, rapidă, astfel încât să nu rămână părţi prinse pe piele. Zona se curăţă cu apă şi săpun sau cu orice alt dezinfectant.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii