Medicii ne sfătuiesc ca în sezonul rece să consumăm cât mai multe fructe şi legume bogate în vitamina C pentru a ne creşte imunitatea şi rezistenţa la răceli şi gripe. Cele mai îndrăgite fructe ale acestei perioade sunt, desigur, citricele, care au populat deja supermarketurile şi pieţele. Majoritatea portocalelor rezistă săptămâni întregi fără a se strica, iar acest lucru este determinat de prezenţa substanţelor toxice pe coaja citricelor.
Pesticidele şi fungicidele sunt pulverizate pe portocalele şi lămâile pe care le găsim în comerţ. Citricele expuse la pesticide sunt însoţite de o etichetă pe care se specifică următoarele: „Tratate pentru păstrarea prospeţimii cu unul dintre următoarele: imazalil, ortofenilfenol, tiabendazol. Acoperite cu un strat de ceară de albine, pe bază de şerlac sau răşină pentru a menţine prospeţimea.” Imazalilul este cel mai frecvent utilizat fungicid.
Ce este imazalilul?
Imazalilul este un fugicid toxic cancerigen, utilizat pentru protejarea portocalelor şi lămâilor de deteriorarea provocată de mucegai şi ciuperci.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Cornell, imazalilul este un fungicid folosit foarte des în eliminarea unei game largi de fungi de pe fructe, legume şi plante ornamentale, inclusiv a mucegaiului pudrat de pe castraveţi şi a pătării negre de pe trandafiri.
Imediat după recoltare, citricele, bananele, dar şi alte fructe sunt tratate cu imazalil pentru ca acestea să nu se degradeze în timpul stocării.
Imazalilul face parte din compuşii cu toxicitate moderată şi este semnalizat pe etichetă ca fiind periculos. Acesta se absoarbe, distribuie, metabolizează şi excretă rapid.
În urma testărilor cu imazalil efectuate pe animale, au rezultat simptome precum fenomenul de „piele de găină” – cauzat de excitarea foliculilor de păr –, încordări musculare, tensiune arterială scăzută, tremur şi stări de vomă. În cazurile indivizilor mai sensibili, s-a constatat apariţia dermatitei de contact.
Studiul de la Universitatea Cornell arată că, în condiţii de stocare normale, portocalele scufundate în imazalil şi mai apoi stocate au 89 la sută reziduuri. O cantitate mică de imazalil rămâne în pulpă, iar o mare parte din ea este răspândită de pe coajă atunci când curăţăm fructul.
Cât de multe portocale tratate cu imazalil este sigur să mâncăm?
Potrivit statisticilor prezentate de către Agenţia Americană de Protecţia Mediului (EPA) şi Departamentul de Agricultură responsabil cu Pesticidele din Statele Unite, cantitatea maximă de portocale tratate cu imazalil considerată a fi sigură pentru consumul copiilor este de aproximativ 400 grame pe zi. Un adult poate consuma cel mult trei portocale pe zi, în condiţiile în care o portocală cântăreşte în jur de 200 grame.
Cantitatea de toxine prezente pe o portocală sau o lămâie variază de la un fruct la altul şi în funcţie de furnizor. Majoritatea pesticidelor se află pe coaja fructului, aşa că evitaţi să o consumaţi în prăjituri sau alte preparate.
Metode naturale de îndepărtare a pesticidelor de pe fructe şi legume
Chiar dacă nu consumaţi coaja fructului, există o probabilitate mare de răspândire a substanţelor toxice de pe coajă pe pulpă. Puteţi îndepărta o mare parte din pesticide prin nişte metode simple şi la îndemâna oricui.
În primul rând, asiguraţi-vă că spălaţi fructul bine. Studiile arată că aproximativ 75-80 la sută din reziduurile reprezentate de pesticide sunt îndepărtate doar prin trecerea fructelor şi legumelor printr-un jet de apă rece.
O altă metodă eficientă este scufundarea fructelor într-o soluţie alcătuită din 10 procente oţet alb şi 90 procente apă. După ce produsele au stat în soluţie câteva minute, clătiţi-le bine cu apă rece.
Oţetul de mere şi sucul de lămâie sunt şi ele cunoscute pentru proprietăţile antibacteriene şi antifungice. Amestecaţi într-o ceaşcă o lingură de suc de lămâie cu două linguri de oţet de mere, completând cu apă. Amestecaţi bine, apoi stropiţi fructele şi legumele cu această soluţie, iar în final, clătiţi-le bine cu apă.
De asemenea, puteţi lăsa fructele în apă caldă timp de câteva minute înainte de a îndepărta coaja.