Medicii specialişti ortopezi şi traumatologi avertizează populaţia, odată cu instalarea codului portocaliu de ninsori, viscol şi polei, să fie extrem de precaută, deoarece, din cauza poleiului, riscul de traumatisme dobândite în urma alunecărilor pe zăpadă şi polei este foarte mare.
Persoanele predispuse la căzături şi la fracturi sunt bătrânii şi copiii. De aceea, medicii recomandă ca aceştia să nu părăsească locuinţele decât dacă este neapărat nevoie. Dacă, din diverse motive, sunteţi nevoiţi să părăsiţi locuinţa, specialiştii vă sfătuiesc să vă îmbrăcaţi şi să vă încălţaţi corespunzător vremii de afară şi să nu ţineţi mâinile în buzunar, pentru a vă menţine echilibrul.
Printre simptomele fracturilor, se numără: durere pronunţată, ce se accentuează odată cu mişcarea membrului afectat sau a zonei în cauză, umflarea şi învineţirea, deformarea oaselor şi a articulaţiilor, iar în unele cazuri mai grave, şi perforarea pielii. În cazul fracturilor deschise, sângerarea trebuie oprită prin compresia zonei afectate.
„În afară de copii şi bătrâni, femeile prezintă şi ele un risc major de fracturi, com-parativ cu bărbaţii, din cauza deficienţei de calciu şi a osteoporozei care sensibilizează oasele. Diminuarea densităţii osoase, din cauza unui nivel scăzut de estrogen (mai ales la femeile la menopauză) şi nu numai, le predispune la fracturi atunci când se confruntă cu accidente de tot felul, inclusiv alunecări pe gheaţă.
În cazul persoanelor care alunecă pe gheaţă ori au altfel de accidente şi bănuiesc că au o fractură, acestea nu trebuie să se impacienteze şi să solicite ajutor imediat”, explică dr. Magdalena Dumitrescu, specialist recuperare.
Măsuri în caz de fractură
Specialiştii menţionează că, în cazul traumatismelor grave, când sunt implicate oase ale gâtului, capului şi coloanei vertebrale, persoana afectată nu trebuie mutată, iar în cazul altor tipuri de fracturi, trebuie mutată cu grijă. Pentru reducerea inflamaţiei, se pot aplica comprese cu gheaţă pe locul fracturii.
Chiar dacă nu toate fracturile sunt considerate urgenţe medicale, cel mai bine este să apelaţi la un medic, în cazul în care aveţi simptome specifice unei fracturi, mai ales dacă aţi căzut şi v-aţi lovit la cap sau dacă durerea se agravează. Medicul va face ce va crede de cuviinţă pentru a vă impune un tratament corect, iar în urma unei radiografii, diagnosticul va fi pus cu certitudine.
Simptomele şi tratamentul entorselor
Entorsa este o leziune traumatică a ligamentelor, frecvent întâlnită la adulţi, în special la sportivi. La copii este rar întâlnită, datorită ligamentelor elastice, dar şi la bătrâni, deoarece ei sunt predispuşi la fracturi, din cauza fragilităţii osoase. Localizarea preponderentă a entorselor este la nivelul gleznei, urmată de genunchi. Factorii care predispun la entorse sunt: mobilitatea crescută articulară, dobândită prin traumatisme anterioare, paralizii şi atrofii musculare, devieri şi dezaxări ale membrului, mobilitatea crescută articulară congenitală, diminuarea tonusului muscular, oboseala şi lipsa antrenamentului.
„Simptomele clinice sunt: durerea şi impotenţa funcţională, tumefacţia locală, deformarea regiunii şi mobilitatea anormală. Întotdeauna trebuie urmărită simetria cu membrul opus, temperatura locală şi culoarea tegumentelor. Tratamentul pentru entorsa uşoară se face prin imobilizarea cu faşă elastică sau aparat ghipsat, timp de 14 zile, urmată de tratament fizioterapeutic. Entorsa medie se tratează tot prin imobilizare ghipsată, între 21 şi 30 de zile, şi prin terapie de recuperare. În cazul entorselor grave, se imobilizează zona în ghips, între patru şi şase săptămâni, se poate interveni şi chirurgical, pentru repararea ţesuturilor distruse, iar apoi se continuă cu terapia de recuperare”, explică dr. Bogdan Obadă, medic specialist ortopedie şi traumatologie.