Vă plac tatuajele? Vreţi să vă faceţi un piercing? Informaţi-vă înainte de a face aşa ceva. Potrivit reprezentanţilor Fundaţiei „Baylor Marea Neagră”, pentru a evita contactarea hepatitei prin intermediul acelor care sunt folosite în astfel de intervenţii, trebuie să ţineţi cont de câteva sfaturi.
„Acele trebuie să fie sterile, pentru că acestea pot transmite virusul hepatitic dacă sunt refolosite. Apoi, mănuşile de latex trebuie schimbate ori de câte ori artistul atinge cu ele orice altceva decât echipamentul steril şi suprafaţa de tatuat. Nu în ultimul rând, cupele de cerneală trebuie să fie de unică folosinţă, o modalitate ieftină şi eficientă de a preveni răspândirea virusurilor hepatitice”, au explicat specialiştii „Baylor”.
Aceştia au mai spus că hepatita reprezintă o afectare a ficatului, care este caracterizată prin prezenţa celulelor inflamatorii în ţesutul hepatic. Afecţiunea se poate vindeca de la sine sau poate progresa către distrugerea ficatului.
De precizat că hepatita este acută atunci când durează mai puţin de şase luni şi cronică atunci când persistă mai mult. Grupul de viruşi hepatici cauzează cele mai multe situaţii de boală, dar hepatita poate fi produsă şi de toxine, cum ar fi cele din alcool ori de alte infecţii şi tulburări autoimune.
Virusurile hepatice au fost notate alfabetic de la A la G, cu diferenţe notabile între ele: virusurile A şi E se transmit pe cale fecal-orală şi de regulă sunt boli acute care nu se cronicizează. Hepatitele B, C, D şi G se transmit prin fluide biologice şi au potenţial crescut de cronicizare.