24 Octombrie 2017
1866 accesări
0 comentarii

Osteoporoza, odată diagnosticată, trebuie tratată cu suplimente de calciu şi vitamina D, la indicaţiile medicului specialist, dar şi prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, renunţarea la obiceiurile dăunătoare (fumat, consum excesiv de alcool) şi adoptarea unui regim alimentar sănătos, cât mai variat.

Osteoporoza este considerată a fi o afecţiune specifică femeilor, mai ales a celor care sunt la menopauză, însă, potrivit specialiştilor, incidenţa a crescut foarte mult şi la bărbaţi, în ultimii ani.

„La nivel mondial, una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi, peste 50 de ani, vor suferi o fractură osteoporotică. Această boală face ca oasele să devină mai fragile, astfel că se ajunge foarte uşor la fracturi, chiar şi ca urmare a unor căderi minore, a unui strănut sau a unei mişcări bruşte. Fracturile cauzate de osteoporoză pot reprezenta o ameninţare pentru viaţă şi sunt cauza unor dureri intense şi a unei invalidităţi de lungă durată”, a explicat dr. Daniela Duşa, medic specialist reumatolog.

Osteoporoza şi fracturile pot fi prevenite, însă, doar dacă se iau măsuri preventive. Aşadar, consultaţi un medic reumatolog din timp, pentru a afla cum vă puteţi întări oasele şi cum puteţi evita fracturile.

„Fracturile cauzate de osteoporoză au un impact devastator asupra a milioane de oameni din întreaga lume şi duc la costuri socio-economice enorme, pentru societate şi sistemele de sănătate. Cu toate acestea, în ciuda progreselor medicale eficiente pentru reducerea fracturilor, puţini dintre cei afectaţi beneficiază de tratament”, adaugă specialistul.

Osteoporoza mai este denumită şi „hoţul ascuns” pentru că este o boală care nu doare, nu prezintă simptome specifice, afecţiunea pur şi simplu demineralizează oasele şi produce complicaţii severe.

Boala poate fi prevenită

Pentru a ocoli această boală care afectează considerabil calitatea vieţii, medicul specialist vă sfătuieşte să faceţi exerciţii fizice în mod regulat. Exerciţiile pentru menţinerea greutăţii şi fortifierea muşchilor sunt cele mai bune. De asemenea, medicul insistă asupra faptului că, este foarte important, să vă asiguraţi că aveţi o dietă bogată în substanţe nutritive pentru oase. Calciul, vitamina D şi proteinele sunt cele mai importante pentru sănătatea osoasă. Expunerea la soare vă poate ajuta să obţineţi suficientă vitamina D.

„Evitaţi obiceiurile negative ale stilului de viaţă, mentineţi o greutate corporală sănătoasă, evitaţi fumatul şi consumul excesiv de alcool. Aflaţi dacă prezentaţi factori de risc şi aduceti-i în atenţia medicului curant, mai ales dacă, anterior, aţi avut o fractură sau aţi avut anumite boli şi aţi folosit medicamente care afectează sănătatea oaselor. Nu ezitaţi să vă testaţi şi să aplicaţi tratamente. Dacă aveţi un risc ridicat, probabil că veţi avea nevoie de medicamente, pentru a asigura o protecţie optimă împotriva fracturilor”, a mai spus medicul specialist.

Aşadar, ţineţi minte că tratamentul osteoporozei constă în adoptarea unui stil de viaţă sănătos, cu o dietă echilibrată, care să includă proteine, lactate şi crudităţi. Persoanele afectate ar trebui să facă exerciţii fizice regulat, pentru tonifierea musculaturii, precum şi să evite fumatul şi consumul de alcool în exces. La acestea, medicul curant va adăuga şi un supliment de calciu şi vitamina D.

Există diferiţi factori de risc care predispun anumite persoane la dezvoltarea acestei boli. Aceştia includ menopauza, fumatul, tratamentul de lungă durată cu corticoizi, bolile inflamatorii, reumatismale şi endocrine. Dacă prezentaţi chiar şi un singur factor de risc dintre cei enumeraţi mai sus, este indicat să vă testaţi pentru osteoporoză. Testul este nedureros, durează doar câteva minute şi nu este periculos pentru organism.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii