În anul 2016 Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) făcea recomandări ferme, prioritare, privitoare la creşterea îngrijorătoare, la nivel mondial, a rezistenţei microbiene la antibiotice, România aflându-se în „zona roşie”.
Numeroase studii evidenţiază cât de importantă este respectarea cu rigurozitate a regulilor de igienă şi a corectitudinii profesionale, a aplicării manevrelor medico-chirurgicale în toate sectoarele sistemului sanitar.
„Spălatul mâinilor are o indicaţie principală, înainte şi după interacţiunea cu fiecare pacient. Curăţarea echipamentelor folosite la intervenţii este, de asemenea, extrem de importantă. Şi, nu în ultimul rând, atenţia care trebuie acordată stetoscopului. Contaminarea prin intermediul stetoscopului, care este aplicat direct pe pielea pacientului (de exemplu cu Stafilococus aureus), poate duce la răspândirea unor germeni rezistenţi. «Ochii epidemiologului» sau ai unui profesionist, în orice loc rezervat pacienţilor, sunt de neînlocuit în prevenirea transmiterii bolilor infecţioase”, explică dr. Rodica Mătuşa, specialist infecţionist.