27 Iunie 2018
1108 accesări
0 comentarii

Vitamina D este o vitamină foarte importantă în ceea ce priveşte prevenirea anumitor complicaţii legate de o sarcină sănătoasă. Potrivit dr. Andrei Nicolae Zisu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, corpul poate obţine vitamina D fie prin sintetizarea ei prin expunerea la soare, fie prin suplimente sau alimente.

„Având în vedere categoria restrânsă a alimentelor care conţin vitamina D, dar şi faptul că majoritatea oamenilor nu petrec suficient timp în spaţii deschise, nu este surprinzător deficitul de vitamina D. Totuşi, expunerea la soarele puternic ar trebui evitată în timpul sarcinii, copiii crescând cel mai rapid în primele trei luni după concepţie. De asemenea, pielea este mai sensibilă la temperaturi ridicate, motiv pentru care o alternativă a bronzului este reprezentată de produsele autobronzante, testul de sensibilitate fiind obligatoriu”, a declarat dr. Andrei Nicolae Zisu.

Pe de altă parte, deficitul de vitamina D, atunci când sunteţi gravidă sau alăptaţi, poate însemna un aport insuficient de calciu şi fosfat pentru copil. Totodată, acest lucru poate însemna şi o slabă dezvoltare a dinţilor şi oaselor şi, mai rar, rahitism.

Oricum, înainte de toate trebuie să ştiţi că vitamina D poate ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva infecţiilor şi poate ajuta la prevenirea diabetului zaharat şi a unor forme de cancer.

În concluzie, vitamina C în sarcină este extrem de importantă, dar puţine gravide cunosc complicaţiile pe care le poate provoca dacă este consumată în exces.

În acelaşi timp, aceasta este esenţială pentru repararea ţesuturilor, vindecarea rănilor, creşterea şi repararea oaselor şi sănătatea pielii. Înainte de toate, însă, aceasta ajută organismul să lupte contra infecţiilor, fiind de fapt un antioxidant.

Datorită acestor aspecte esenţiale, copilul necesită un aport zilnic de vitamina C în timpul dezvoltării intrauterine, fiind util corpului în producţia de colagen (o proteină structurală care se găseşte în compoziţia cartilajelor, tendoanelor, oaselor şi pielii).

Nu în ultimul rând, vitamina C ajută la absorbţia fierului (esenţial în sarcină) prin transformarea acidului folic în forma sa activă, dar şi la depozitarea acestuia în organele vitale.

Ce trebuie să mâncaţi

Puţine gravide ştiu, însă, că excesul de vitamina D poate provoca naştere prematură şi scorbut la nou-născut, astfel că este bine să urmăriţi compoziţia suplimentelor multivitaminice prenatale (indicate pentru a reduce riscul ruperii premature a membranelor), dar şi a alimentelor ambalate care pot fi fortificate cu vitamina C (sucuri şi cereale).

Excesul este considerat drept cantitatea mai mare de 2.000 mg zilnic, dar există persoane care la o administrare de 500 mg prezintă disconfort gastrointestinal puternic, crampe şi diaree, iar aceasta din urmă este periculoasă pentru gravide, deoarece duce la deshidratare.

Ca urmare, cele mai bune surse de vitamina D le regăsiţi în peştii graşi, cum ar fi somonul, macroul şi sardinele. Aşadar, ar trebui să consumaţi cel puţin două astfel de porţii de peşte pe săptămână, dintre care una trebuie să fie, neapărat, peşte gras. Carnea roşie, laptele, ciupercile, ficatul de vită, sucul de portocale, soia, brânza elveţiană şi gălbenuşurile de ou conţin, de asemenea, vitamina D.

Apoi, anumite soiuri de margarină (deloc indicate de altfel), precum şi cerealele pentru micul dejun sunt îmbogăţite cu vitamina D, deci verificaţi informaţiile nutriţionale de pe pachet.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU