Majoritatea căpuşelor nu sunt purtătoare de boli. În cele mai multe dintre cazurile muşcăturilor de căpușe, nu apar probleme grave de sănătate. Totuşi, este foarte important să îndepărtaţi o căpuşă imediat ce aţi reperat-o.
Îndepărtarea completă a căpuşei vă va ajuta să evitaţi patologii precum boala Lyme, care afectează pielea şi sistemul nervos şi este destul de dificil de diagnosticat. Boala este transmisă de căpușe în timp ce se hrănesc. De asemenea, puteţi evita o infecţie a pielii în locul mușcăturii. Se recomandă utilizarea unui spray sau a unei loţiuni împotriva insectelor cu efect testat clinic şi asupra căpuşelor, mai ales când călătoriţi în zone calde sau zone în care s-ar putea găsi căpuşe. Când vă întoarceţi din astfel de zone, examinaţi-vă pielea şi capul cu mare atenţie. De asemenea, nu uitaţi să verificaţi şi animalele de companie. Dacă descoperiţi căpuşe, cel mai indicat este să mergeţi la medic.
În cazul în care acest lucru nu este posibil, din anumite motive, încercați să îndepărtați căpușa urmând câteva sfaturi utile. Pentru îndepărtarea căpușei se poate folosi o pensetă cu vârf fin. Dacă nu aveți o pensetă, însă, folosiți mănuși sau acoperiți-vă mâinile cu serveţele din hârtie. Abia apoi folosiți degetele. Nu faceți acest lucru cu mâinile goale! De asemenea, este indicat să prindeţi căpuşa cât mai aproape de gura ei, anume partea care se află în piele. Corpul insectei va fi deasupra pielii. Este foarte important să nu prindeţi căpuşa de burta ei plină de sânge. Strângând-o, puteţi împinge fluidul infectat din insectă în piele. Delicat și încet, se va trage căpușa afară, până când gura ei iese din piele. Apoi, nu învârtiţi sau „deşurubaţi” căpuşa, o puteţi rupe şi, astfel, rămân părţi din ea în piele. Dacă este cazul, puneţi căpuşa într-un borcan uscat sau o pungă ce se închide ermetic şi păstraţi-o la congelator pentru investigaţii ulterioare. După ce ați îndepărtat căpușa, este foarte important să spălaţi bine zona muşcăturii cu multă apă caldă şi săpun. La fel procedați, bineînțeles, şi cu mâinile.
Dacă, totuși, nu aţi reuşit să îndepărtaţi căpuşa, insistaţi să găsiţi un doctor sau un alt cadru medical specializat. Este indicată folosirea unui unguent cu antibiotic, cum ar fi polimixina B sulfat sau bacitracina. Se va pune unguent pe rană şi va acoperi cu o faşă. Totuși, în cazul în care observați o erupţie cutanată sau dacă simţiţi mâncărime sub bandaj, nu mai folosiţi unguentul. Reacțiile ar putea anunța o reacţie alergică la unguent.