05 Decembrie 2018
714 accesări
0 comentarii

Foarte mulţi copilaşi sunt diagnosticaţi an de an cu rujeolă, o boală foarte contagioasă, produsă de virusul rujeolic, care se transmite prin contact direct cu persoana bolnavă.

„Orice persoană nevaccinată sau vaccinată incomplet care a intrat în contact cu bolnavul acut de rujeolă se poate îmbolnăvi. Această boală a copilăriei este mai periculoasă faţă de altele pentru că virusul rujeolic determină la nivelul aparatului respirator o distrugere masivă a mucoaselor, lăsând, practic, uşa larg deschisă suprainfecţiilor bacteriene. În plus, virusul poate determina şi complicaţii precum panencefalita sclerozantă subacută, ce poate apărea la 1-10 ani după boală. Ce atrage atenţia părinţilor când copilul este bolnav de rujeolă? Febra brusc instalată, starea generală alterată (copilul nu ţopăie prin casă), oboseală, inapetenţă, cefalee şi caracteristic: ochii curg, nasul curge, copilul se plânge de greaţă sau chiar varsă”, a declarat dr. Ionela Popescu, medic pediatru.

Specialistul a mai spus că după 3-4 zile apare erupţia caracteristică: iniţial periauricular se extinde la cap şi gât în prima zi. A doua zi cuprinde membrele superioare şi trunchiul, urmând ca în cea de-a treia zi să se extindă şi la membrele inferioare. Bineînţeles, erupţia se însoţeşte, în continuare, de febră mare şi alterarea stării generale. În plus, în faza de convalescenţă, erupţia devine cafenie şi febra scade.

Medicul recomandă nu doar tratamentul, ci şi necesitatea izolării la domiciliu a cazurilor confirmate şi necomplicate sau internarea în spital, atunci când este necesar.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU