Actualul context epidemiologic reprezintă un moment dificil pentru persoanele cu boli cronice. Pacienții cu boli cronice sunt mai vulnerabili în fața infecțiilor, cum este cazul pandemiei de COVID-19. Este și cazul pacienților diagnosticați cu diabet, pentru care riscurile ca infectarea cu noul coronavirus să evolueze nefavorabil este mult mai mare, mai ales dacă diabetul este dezechilibrat. Dr. Mirela Neamțu, medic specialist diabet și boli de nutriție, arată: „Anxietatea și teama de a nu se infecta a dus la o scădere a prezentării pacientului diabetic la medic, la amânarea controalelor periodice și a investigațiilor de specialitate. Pe de altă parte, diabetul nu așteaptă și nu se vindecă. Evaluarea unui pacient cu diabet presupune mai mult decât o glicemie din sângele venos sau pe glucotest. Tratamentul unui pacient cu diabet implică un stil de viață disciplinat, o dietă echilibrată, controlul celorlalte afecțiuni asociate (hipertensiune, dislipidemie etc.) și prevenirea complicațiilor”.
Totodată, medicul atrage atenția că „infecția cu virusul SARS-COV-2 poate induce diabet zaharat și contribuie la fluctuații glicemice la pacienții cunoscuți cu diabet zaharat, fie datorată infecției în sine, stresului unei boli acute sau tratamentului cu glucocortizoizi sau prin apariția de novo a diabetului chiar și la pacienții care anterior aveau valori normale ale glicemiei”.