02 Ianuarie 2025
41 accesări
0 comentarii

Este adevărat că nu se întâmplă foarte des ca inima să fie situată pe partea dreaptă a sternului, dar există şi astfel de situaţii, care apar din cauza unei anomalii congenitale, corelată, de cele mai multe ori şi cu alte inversiuni în aşezarea organelor interne. Uneori, însă, această situaţie este generată de alte afecţiuni care determină, practic, deplasarea inimii mai spre dreapta.

Ca urmare, amplasarea inimii în partea dreaptă se numeşte dextrocardie. Când este asociată cu localizarea „în oglindă” (în partea opusă) a altor organe cum ar fi ficatul sau splina, o situaţie de acest gen se numeşte „situs inversus”. Oamenii trebuie să ştie că atunci când numai inima este situată în partea dreaptă, celelalte organe nu sunt afectate, doar că la aceste persoane plămânul drept este mai mic, comparativ cu persoanele care au inima îndreptată spre stânga la care plămânul stâng este fiziologic mai mic ca dimensiune. Totuşi, aceşti pacienţi pot suferi în timp disfuncţionalităţi mai ales la nivelul ficatului. Aşa se face că, în cazul în care bolnavul are nevoie de transplant de cord operaţia se particularizează în funcţie de boala de care suferă şi de starea sa de sănătate.

De precizat că în marea majoritate a cazurilor, inima este localizată la nivelul toracelui, sprijinindu-se de diafragmă, în mediastinul mijlociu, o treime din aceasta fiind localizată la dreapta faţă de linia mediană şi două treimi la stânga liniei mediene. De obicei, vârful inimii corespunde vârfului ventriculului stâng şi este orientat ȋn jos, ȋnainte şi la stânga şi poate fi identificat la nivelul spaţiului V intercostal stâng, pe linia medioclaviculară.

Spre exemplu, când numai inima este situată în dreapta, celelalte organe nu sunt afectate, atât doar că la aceste persoane plămânul drept este mai mic comparativ cu persoanele ce au inima îndreptată spre stânga. „Dacă inima doar este situată pe partea dreaptă şi acest lucru nu se asociază cu alte malformaţii congenitale ale vaselor sau alte modificări structurale, atunci nu există nici un fel de probleme. Dextrocardia poate fi depistată la control. Medicul trebuie să fie foarte atent, însă, pentru că apar anumite modificări pe electrocardiogramă, care arată că ceva este în neregulă şi în acest fel se pune şi diagnosticul”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Anca Rădulescu, medic cardiolog.

Specialiştii spun că un pacient născut cu inima poziţionată pe partea dreaptă suferă o anomalie congenitală, dar acest lucru nu denotă faptul că el suferă de o boală. Aceste persoane au o longevitate normală şi riscuri similare de a se îmbolnăvi ca orice altă persoană de aceeaşi vârstă şi de acelaşi sex.

Poziţionările anormale ale organelor interne pot fi descoperite apelându-se la examenele de imagistică. Din păcate, la ora actuală, în ţara noastră nu există nicio evidenţă a persoanelor cu „situs inver-sus”, iar medicii spun că o astfel de problemă nu poate fi prevenită, însă, poate fi diagnosticată pentru a fi evitate riscurile de îmbolnăvire.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU