Sursa Hiperhidroza

Sursa Hiperhidroza
18 Iunie 2020
937 accesări
0 comentarii

Vara, în mod special, transpirăm foarte mult, dar există persoane a căror transpirație este excesivă și nu mai știu cum să scape de ea. În general, transpirația este un fenomen normal, prin care organismul uman își reglează temperatura și cu ajutorul căreia o parte din toxine se elimină prin piele.

De obicei, transpirăm mai intens în zonele în care există o densitate mai mare a glandelor sudoripare: axile, palme și tălpi. Potrivit dr. Marioara Axinciuc, transpirația excesivă (hiperhidroza sau hipersudorația) se manifestă cu precădere în sezonul cald, dar la unele persoane poate fi prezentă pe tot parcursul anului. „Aceasta afectează frecvent axilele, palmele şi tălpile, faţa şi toracele (hipersudoraţie localizată), însă vara este prezentă, la anumite persoane, şi pe suprafaţa întregului corp. Aceasta este o afecţiune incomodă, întâlnită la aproape 3% din populaţia planetei. Pacienţii afectaţi se confruntă adeseori cu situaţii stânjenitoare şi anxietate din cauza transpiraţiei în exces şi le poate determina scăderea încrederii de sine, lipsa de socializare etc”, a afirmat medicul. Specialistul a precizat că principalele cauze ale transpiraţiei abundente se referă la starea de stres, anxietate, emoţiile puternice, efortul fizic susţinut, episoadele febrile. În acelaşi timp, aceasta poate fi declanşată de consumul de cofeină, ţigări, alcool sau al anumitor medicamente, dar şi de obezitate. Totodată, unele afecţiuni, cum ar fi tulburările metabolice (diabet), endocrinologice (afecţiuni tiroidiene), însoţeşte modificările hormonale corelate cu ciclul menstrual sau perioada de menopauză la femeie.

De cele mai multe ori, pacienţii încearcă să îşi trateze acasă hiperhidroza, dar există câteva situaţii în care se impune prezentarea de urgenţă la medic. Aşadar, este nevoie de un consult atunci când vă confruntaţi cu transpiraţie nocturnă şi vă treziţi cu o transpiraţie rece sau dacă găsiţi perna sau cearceafurile ude. De asemenea, controlul medical este recomandat atunci când transpiraţi pe suprafaţa întregului corp sau când observaţi că sunteţi transpirat doar pe o parte a corpului. Totodată, sunteţi aşteptaţi la medic dacă se întâmplă să transpiraţi excesiv atunci când sunteţi, încă, în floarea vârstei. Totuşi, trebuie luată în calcul şi medicaţia, pentru că, în caz că transpiraţia apare după ce aţi luat anumite pastile, atunci acest lucru se explică.

Nu uitaţi nici de deodorantele antiperspirante fără alcool!

Prima etapă constă într-o anamneză riguroasă şi un examen clinic efectuate de către medic, pentru a identifica situaţiile care provoacă transpiraţia în exces, zonele unde se manifestă, dar şi investigaţii de laborator sau consulturi interdisciplinare.

Medicul a precizat că pentru menţinerea hiperhidrozei în limite normale este nevoie de adoptarea unei igiene corporale riguroase, prin spălarea în fiecare zi a corpului cu apă şi săpun, fiind de preferate săpunurile antibacteriene, în cazul în care hiperhidroza este însoţită şi de afecţiuni micotice sau, în restul cazurilor, săpunuri cu glicerină.

Nu uitaţi nici de deodorantele antiperspirante fără alcool, ce trebuie aplicate în zona axilară sau folosirea unor unguente pe bază de sulfat de zinc sau pudră de talc, dar şi evitarea stresului sau a oboselii. Nu în ultimul rând, se recomandă purtarea de încălţăminte şi îmbrăcăminte lejeră, din materiale naturale, care vor asigura o ventilare normală a tegumentelor şi nu sunt iritante, precum şi evitarea alimentelor picante, a cofeinei şi alcoolului.

Cert este că, la ora actuală, hiperhidroza nu poate fi tratată definitiv prin niciun medicament cunoscut, de uz extern sau intern, dar există o serie de produse eficiente împotriva transpiraţiei: deodorantul, care datorită parfumului conţinut, dă o senzaţie de prospeţime şi maschează mirosurile neplăcute. Apoi antiperspirantul funcţionează exact pe principiul opus, şi anume el împiedică transpiraţia (asta nu înseamnă că nu are şi anumite proprietăţi întâlnite la deodorant). Rolul lui principal este însă acela de a preveni procesul de transpiraţie.

Acest lucru este posibil datorită unor ingrediente precum sărurile de aluminiu şi zirconiu, care practic împiedică activitatea grandelor sudoripare aflate sub braţe. Tot pentru a ţine sub control transpiraţia se poate apela la toxina botulinică, nişte injecţii al căror efect durează în jur de 3-6 luni. O altă variantă de tratare a hiperhidrozei este ionofereza, o procedură care constă în transmiterea în piele a unui curent electric foarte slab şi neperceptibil.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU