Pentru a preveni apariţia unor boli grave, medicii le recomandă femeilor ca după vârsta de 45 de ani să îşi facă, măcar o dată la doi ani, o mamografie. De ce? Pentru că, dacă, întâmplător, este descoperit un cancer de sân, acesta se poate afla într-o fază incipientă, când se poate trata. Din păcate, în pofida repetatelor campanii pe care medicii le fac în rândul reprezentantelor sexului frumos, multe dintre ele nu recunosc, încă, importanţa screening-ului mamografic şi se gândesc, mai degrabă, să îl evite din diferite motive.
Spre exemplu, multe femei au impresia că mamografia iradiază și că este foarte dureroasă. Potrivit dr. Carmen Ciufu, în primul rând, pentru a face o astfel de investigație este necesar ca pacienta să nu fie însărcinată și să se prezinte la medic în primele 15 zile din prima zi a ultimei menstre.
În ceea ce le privește pe femeile aflate la menopauză, acestea se pot prezenta oricând la examenul mamografic. „Examenul mamografic este de scurtă durată. Se discută întotdeauna cu pacienta pentru a obţine cât mai multe informaţii despre motivele prezentării la medic, antecedente personale şi familiale. Se începe cu examenul clinic. După toate acestea, tehnicianul efectuează mamografia bilateral, expunere care durează două secunde pentru fiecare sân. Apoi, se fac câte două incidenţe la fiecare sân, în total patru incidenţe. Totul durează foarte puţin. Scopul este să descoperim cancerul de sân în stadii cât mai mici, stadiu în care poate fi vindecat. Cu cât cancerul de sân este mai avansat, cu atât tratamentul este mai agresiv, iar rata de supravieţuire scade. Cu cât pacienta vine mai repede la medic, cu atât şansa de supravieţuire este mai mare. Tratamentul cancerului de sân descoperit într-o fază incipientă este strict chirurgical şi pacienta nu mai urmează tratament chimioterapic sau radioterapie”, a subliniat medicul.
Dr. Ciufu a precizat că structura sânului este diferită, în funcţie de vârsta femeii. Astfel, până la vârste de 40-45 ani ţesutul glandular este dens, fibros, şi atunci mamografia nu penetrează şi nu poate depista tumori mici. În această situaţie, se completează examenul mamografic cu tomosinteza sau se efectuează o ecografie. Oricum, trebuie adaptat tipul de examinare vârstei femeii.