Avortul provocat (prin chiuretaj sau alte metode - medicamente) este un subiect extrem de controversat la nivel mondial, cu precădere în context naţional, din considerente religioase şi morale. Statisticile arată că ţara noastră se află printre primele locuri, în topul european, ca număr anual de avorturi.
Avortul „la cerere” este permis prin lege doar în anumite condiţii pe care medicul ginecolog le poate comunica cu uşurinţă în cadrul unui consult de rutină. Multe femei hotărăsc întreruperea unei sarcini când aceasta este nedorită sau când copilul prezintă risc de malformaţii congenitale ori alte afecţiuni grave. Dacă, până acum câţiva ani, avortul se făcea prin chiuretaj, acum sunt abordate numeroase metode occidentale, printre care şi avortul prin admi-nistrare de medicamente gravidei.
„Nu este de preferat, din două motive. În primul rând, pentru că este mult mai costisitor, deşi poate pentru unele persoane nu contează banii, iar cel de-al doilea motiv este faptul că, de cele mai multe ori, sarcina nu se elimină spontan şi se ajunge tot la chiuretaj. Dacă se abordează o metodă medicamentoasă de avort, costurile sunt în jur de 2.000 de lei, poate şi mai mult, iar pentru un chiuretaj clasic (consultaţie cu anestezie şi chiuretaj) costul este de aproximativ 700 de lei”, a declarat dr. Mihaela Dobre, medic obstetrică şi ginecologie.
Procedura ce trebuie urmată în cazul unui avort medicamentos începe cu o ecografie de diagnosticare. Apoi, la şapte săptămâni de sarcină, este cel mai potrivit să se facă tratamentul, spun specialiştii, după care, pacienta se urmăreşte ecografic, săptămânal, până când medicul curant constată că sarcina s-a oprit din evoluţie.
„Eliminarea produsului de concepţie se face la menstruaţie. Pacienta trebuie să aştepte încă o lună şi, din punct de vedere psihic, femeile nu sunt pregătite să accepte evoluţia procedurii şi nici să aştepte. Cele care adoptă această metodă ne întreabă de ce nu se elimină. Majoritatea au sângerări pe tot parcursul lunii respective, până când apare o menstruaţie care elimină şi produsul de concepţie. Uterul trebuie să se contracte pentru a elimina conţinutul, iar femeile nu au răbdare şi vin la chiuretaj, dacă nu se elimină”, afirmă medicul specialist.
Complicaţii care pot apărea
Sarcina oprită din evoluţie are un caracter „special”, se fixează puţin mai tare pe uter şi se elimină mai greu. Însă, există şi posibilitatea să nu se elimine, iar pacientele ajung tot la chiuretaj, spun specialiştii.
„Sunt şi cazuri în care eliminarea se produce uşor, dar nu poţi să prevezi acest lucru. În primul rând, pacientele trebuie să ştie ce se poate întâmpla, ca să înţeleagă procedura. Involuţia sarcinii pentru avort medicamentos se face cu citostatice. Înainte de procedură, se fac analize la sânge, iar dacă femeia are probleme cu leucograma, nu poate să ia tratamentul, pentru că se distruge linia hematologică, deja precară. Avortul medicamentos nu se face cu aspirină, se face cu citostatice!”, avertizează medicul.
Potrivit dr. Mihaela Dobre, oprirea din evoluţie a unei sarcini cu medicamente reprezintă o metodă foarte folosită, dar nu de preferat, în condiţiile în care există metoda de avort prin aspiraţie.
„Cu ani în urmă, existau doar sonde metalice pentru aspiraţii, dar acum sunt din plastic şi traumatizează din ce în ce mai puţin. Dacă produsul de concepţie nu este eliminat în urma unui avort medicamentos, eliminarea se face cu ajutorul chiuretei, pentru că se lipeşte mai tare şi nu mai poate fi aspirat. Sunt lucruri pe care pacientele nu le ştiu, pentru că nu întreabă medicul. Informarea cea mai corectă se face la medic. Faptul că evităm controlul la medic înseamnă o tergiversare şi o agravare a problemei şi ajungem să o tratăm mult mai greu”, încheie specialistul.