12 Martie 2016
6398 accesări
0 comentarii

În cadrul evenimentului „Iubeşti deştept?Hai să afli!“, organizat, vineri, de către Fundaţia PSI România,în parteneriat cu Centrul Judeţean de Resurseşi Asistenţă Educaţională Constanţa, s-au abordat subiecte legatede sănătatea sexualăa tinerilor.

„Programul pentru sănătatea tinerilor «Fac ce vreau, dar ştiu ce fac» abordează subiecte legate de sex, sexualitate şi educaţie pentru sănătate, într-o manieră unică, în sesiuni interactive în care participanţii sunt invitaţi la un concurs de cunoştinţe, descoperă lucruri noi şi au discuţii libere cu psihologii fundaţiei. Proiectul se derulează cu sprijinul a aproximativ 20 de voluntari”, declară Georgeta Tudor, coordonator proiecte PSI.

Peste 90.000 de fete, cu vârste de maxim 19 ani din România, au născut în perioada 2009-2012, iar aproape 39.000 au făcut întrerupere de sarcină, conform statisticilor naţionale şi europene. În acelaşi timp, jumătate din adolescente se aleg cu o boală cu transmitere sexuală, în primii doi ani de la debutul vieţii sexuale. La nivelul Judeţului Constanţa, un studiu UNICEF realizat în anul 2015 a scos la iveală următoarele elemente îngrijorătoare: 35% dintre adolescenţiicu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani şi-au început viaţa sexuală, (47% sunt băieţi şi 15% sunt fete). În medie, băieţii îşi încep viaţa sexuală la 14 ani,iar fetele la 16 ani, iar dintre adolescenţii activi din Constanta, doar 20% au avut un singur partener în ultimele 12 luni şi 43% au avut patru sau mai mulţi.

„În condiţiile în care, discuţiile despre sexualitate sunt încă un subiect tabu în mediul familial, ne simţim obligaţi la acţiune. Ne propunem să creştem nivelul de cunoştinţe relevante referitoare la sănătatea sexuală, pentru tinerii cu vârsta între 17 şi 19 ani din liceele de stat, adulţi activi sexual, inclusiv cadre didactice, prin promovarea unor comportamente preventive şi deprinderi sănătoase, prin intermediul unor sesiuni interactive de informare. Accentul este pus pe schimbarea comportamentului sexual, în termenii prevenirii Infecţiilor cu Transmitere Sexuală şi a sarcinilor nedorite”, adaugă coordonatoarea proiectului.

PSIRomânia este o organizaţie nonguvernamentală, cu prezenţă activă în peste 76 de ţări, specializată în programe educative, pentru rezolvarea unor probleme legate de sănătatea grupurilor vulnerabile. În acest sens, organizaţia vrea să vină în ajutorul tinerilor, pentru ca aceştia să poată lua decizii corecte, fără consecinţe negative şi să se poată dezvolta fizic şi emoţional fără piedici.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii