Nu știți de ce vă simțiți balonați după masă? În primul rând, această situație poate fi declanșată de înghițirea de aer sau consumul unor alimente care fermentează. Din păcate, persoana afectată începe să simtă un fel de presiune abdominală. Partea bună este că, la majoritatea oamenilor, acest lucru se rezolvă de la sine, dar sunt și cazuri în care se poate transforma într-o problemă cronică, afectând calitatea vieții. Potrivit dr. Andrada Dinescu, balonarea și distensia sunt două dintre cele mai frecvente simptome gastrointestinale. Balonarea este o senzație de gaz captiv și presiune abdominală internă, în timp ce distensia este o creștere a circumferinței abdomenului. Deși pot coexista, ele apar și separat.
Printre cele mai frecvente cauze ale balonării după masă sunt următoarele: constipație, stres sau anxietate, diferite modificări hormonale, consumul de băuturi carbogazoase, mese copioase. La acestea se pot adăuga sindromul de colon iritabil ori unele alergii și intoleranțe alimentare.
Drept urmare, cele mai bune sfaturi pentru a evita balonarea după masă includ consumarea unor porții mai mici de mâncare, în condițiile în care cantitățile excesive de alimente pot provoca balonare după masă. Apoi, se impune limitarea consumului alimentelor care provoacă balonare, cum ar fi merele, perele, caisele, prunele și legumele precum conopida.