Aveţi un scalp uleios? Cel mai des, această problemă este determinată de îngrijirea neadecvată a părului, adică un şampon ales greşit şi frecvenţa spălării nepotrivită pentru tipul de scalp.
Spălarea prea frecventă cu detergenţi puternici duce la îndepărtarea agresivă a barierei hidrolipidice a pielii, ceea ce duce la piele care încearcă să se protejeze împotriva uscării, prin stimularea glandelor sebacee pentru a produce sebum în scopul refacerii rapide a barierei îndepărtate. După o perioadă de timp, glandele sebacee se obişnuiesc să aibă activitate intensivă, ceea ce duce la piele uleioasă cronică. Seboreea este adesea o consecinţă a aplicării de produse cosmetice agresive pe scalp - balsamuri de păr, care ar trebui aplicate doar pe firul de păr, uleiuri sau alte preparate, care nu sunt destinate pentru îngrijirea scalpului. O cauză comună a seboreei este expunerea la temperaturi înalte, care stimulează activitatea glandelor sebacee. De asemenea, o dietă nepotrivită - consumul excesiv de carbohidraţi, grăsimi saturate, alimente picante, alcool şi cafea -, dar şi stresul favorizează problemele cu scalpul uleios.
Baza prevenirii pielii seboreice este îngrijirea adecvată. Persoanele cu piele predispusă la supraproducţie de sebum trebuie să folosească şampoane anti-seboreice în scopuri de prevenţie şi să acorde atenţie frecvenţei spălării. Şamponul anti-seboreic nu îşi va îndeplini rolul dacă îi eliminăm efectele sub forma spălării frecvente a capului. Principalul rol al unui şampon anti-seboreic este de a calma activitatea glandelor sebacee. Cu toate acestea, dacă ne spălăm capul prea des, eliminăm stratul lipidic protector al pielii, ceea ce duce la stimularea glandelor sebacee pentru a reface rapid acest strat. Prin urmare, persoanele cu piele uleioasă trebuie să folosească un şampon anti-seboreic şi să renunţe în timp la spălarea zilnică a capului. În profilaxia anti-seboree, în afară de îngrijirea corespunzătoare a scalpului şi a părului, stilul de viaţă are un rol important. Trebuie să acordaţi atenţie mâncatului sănătos, odihnei suficiente şi minimizării stresului.