14 Februarie 2018
1699 accesări
0 comentarii

Aveţi impresia că sunt mici şi neajutoraţi, că nu-şi dau seama de ceea ce se petrece în jurului lor, dar vă înşelaţi: bebeluşii chiar suferă atunci când există conflicte între părinţi. Mai grav, ostilitatea şi certurile dintre părinţi conduc la interacţiuni deficitare între părinţi şi copii.

„Dacă trăim cu impresia că cei mici nu ştiu, nu înţeleg sau nu simt ce probleme există în cuplu, nu facem decât să ne amăgim şi să ne blocăm într-o relaţie disfuncţională. Conflictul în cuplu creează un climat nepotrivit dezvoltării bebeluşului, părinţii devenind nefericiţi, retraşi şi în cele din urmă absenţi în interacţiunea cu acesta”, a declarat Veronica Ardelianu, psiholog.

Aşa că, în aceste situaţii, ne întrebăm ce putem face. În primul rând - susţine specialistul -, trebuie să trecem de la un conflict distructiv la unul constructiv. Apoi, părinţii trebuie să fie tot mai deschişi, pentru a învăţa care sunt principalele ingrediente pentru a face faţă provocărilor vieţii de părinte, mai ales în primii trei ani de viaţă ai copilului.

Cum trebuie făcut acest lucru? „În cadrul unor discuţii în care trebuie exersată cel puţin o abilitate de gestionare a conflictului în cuplu, care se referă la cum poate fi începută o discuţie într-un mod amiabil, spunând ce simţim, descriind problema fără învinuiri şi apoi explicând de ce avem nevoie”, a subliniat Veronica Ardelianu.

Specialistul a precizat că, de multe ori, părinţii care s-au deprins cu abilitatea de a începe o discuţie într-un mod amiabil spun că nici nu şi-au dat seama că se mai descurcă aşa cum şi-ar dori ca părinţi. Între timp, însă, discutând, au început să vadă, fiecare în parte, care le sunt responsabilităţile, fără a mai arunca vina pe celălalt.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU