„Am voie sau nu să iau antibiotice dacă sunt însărcinată?” este o întrebare frecventă care se află pe buzele viitoarelor mămici. Răspunsul este da, însă ele trebuie să ştie că nu pot lua orice fel de pastile, iar acestea se administrează numai în baza recomandărilor medicilor.
Foarte multe gravide tendinţa să abuzeze de antibiotice, mai ales de cele de ultimă generaţie, atitudine care este total greşită. Potrivit medicilor, există o serie de medicamente care se pot administra în timpul sarcinii, însă numai la indicaţia strictă a ginecologului. De ce spunem acest lucru?
În primul rând, antibioticele nu pot fi luate pe o durată prea mare de timp, pentru că unele dintre ele pot traversa bariera placentară şi pot avea efecte nocive asupra fătului. Altele, în schimb, pot fi agresive asupra gravidei, prin modificările fiziologice asupra organismului ei.
Cu toate acestea, femeile trebuie să ştie că unele antibiotice sunt sigure şi pot fi luate pe tot parcursul sarcinii, în timp ce altele sunt de evitat în unele perioade de graviditate.
Specialiştii susţin că unele antibiotice prezintă un risc sporit pentru dezvoltarea copilului. Nu în ultimul rând, există şi acea categorie de antibiotice care se situează la mijloc între cele sigure şi cele nocive. De asemenea, există şi o clasificare a antibioticelor, în funcţie de risc, împărţită pe mai multe grupe.
„În momentul în care rămân însărcinate, femeile nu mai pot lua orice fel de pastile sau antibiotice, pentru că acestea pot avea un efect nociv asupra fătului. Totuşi, există şi antibiotice care au fost testate, au trecut probele de laborator şi sunt sigure pentru gravide, fără a avea efecte asupra copilului sau asupra mamei. Din această categorie fac parte cefalosporinele de diverse generaţii, care sunt des administrate în sarcină, Ampicilina şi Amoxicilina. Toate acestea pot fi folosite în cazul a diferite infecţii din corp, având rolul de a combate infecţiile apărute”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Lucian Şerbănescu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie.
Pe de altă parte, studiile din ultima vreme susţin ideea că acestea ar trebui utilizate în sarcină numai dacă sunt într-adevăr necesare. În concluzie, antibioterapia la gravide trebuie să ţină seama de cei doi pacienţi (mama şi fătul), precum şi de modificările fiziologice ale organismului gravidei, dar administrarea se face doar la indicaţia medicului.
Oricum, administrarea de antibiotice mamei în timpul naşterii este o practică obişnuită, care se prescrie în 30% din cazuri, dar care, dacă nu este cea corespunzătoare, poate afecta flora intestinală a nou-născutului.
XXX
Un studiu recent sugerează că utilizarea de antibiotice favorizează apariţia de bacterii rezistente la medicamente.
Cercetătorii au studiat efectele asupra florei intestinale ale administrării de antibiotice începând cu cea de-a 37-a săptămână de sarcină şi la copiii născuţi prin metodă naturală (vaginală). La final, oamenii de ştiinţă au demonstrat deja că expunerea la antibiotice, inclusiv la cele administrate în timpul naşterii, poate provoca mari alterări în fixarea florei intestinale - microorganisme - la copiii prematuri.
Aceştia s-au axat în mod deosebit asupra bebeluşilor născuţi la termen şi asupra efectelor pe care le provoacă administrarea de antibiotice în timpul naşterii, o practică obişnuită pentru a evita, de exemplu, să fie infectat bebeluşul cu streptococul din grupa B, în cazul în care acesta este detectat în vaginul sau în rectul mamei. În cele din urmă, cercetătorii au observat o diminuare a nivelurilor de microorganisme din familia Bifidobacteriaceae, precum şi o creştere potenţială a agenţilor patogeni din gama Campylobacteriaceae sau Helicobacteriaceae.
Nu în ultimul rând, ei au remarcat şi apariţia anumitor gene de rezistenţă la antibiotice.