Mămicile nu realizează întotdeauna cât de importantă este alăptarea, atât pentru sănătatea copilului, cât şi pentru cea personală. Alăptarea asigură bebeluşului aportul necesar de vitamine şi nutrienţi, laptele schimbându-şi compoziţia în permanenţă pentru a se adapta nevoilor sugarului. Alăptarea bebeluşului poate aduce multe beneficii, ajutându-le pe proaspetele mămici să scape de kilogramele în plus din timpul sarcinii.
„Alăptarea face ca uterul să revină la dimensiunea normală mult mai repede, prevenind posibilele sângerări de după naştere. De asemenea, previne depresia post partum şi protejează împotriva cancerului de sân şi ovarian. Copilul care este alăptat are un sistem imunitar puternic, care îl fereşte de infecţiile virale. Laptele matern îi satisface şi setea şi foamea nou-născutului. Alăptarea îl ajută pe bebeluş să îşi dezvolte musculatura feţei şi dentiţia. Sunt foarte multe motive pentru care este indicată alăptarea, iar mămicile trebuie să ceară informaţii de la medicii pediatri sau de familie cu privire la această temă”, mărturiseşte dr. Victoria Sava, medic de familie.
Medicii specialişti le încurajează pe mămici să treacă peste problemele pe care le întâmpină în procesul de alăptare şi să prelungească perioada cât mai mult posibil, pentru a încuraja dezvoltarea armonioasă a bebeluşului, dar şi pentru reglarea funcţiilor propriului organism.