Apa reprezintă aproximativ 60% din greutatea corpului uman. În timpul efortului fizic, ea este eliminată, iar dacă nu este înlocuită la intervale regulate, apare deshidratarea. Consecinţele sunt neplăcute: oboseală, dureri de cap, iar în cazurile grave, pierderea cunoştinţei şi chiar decesul. Pericolul deshidratării există în orice anotimp.
„Senzaţia de sete nu mai apare la fel de prompt la vârste înaintate, ceea ce creşte riscul de deshidratare. De asemenea, mulţi vârstnici au probleme renale sau iau medicamente care cresc diureza, cum este şi cazul antihipertensivelor. Uneori, le este teamă să nu agraveze, prin consumul de lichide, incontinenţa urinară, frecventă la ei. Rata metabolică a copiilor, adică ritmul în care corpul consumă energie, este mai mare decât cea a adulţilor, ceea ce înseamnă că organismul foloseşte mai multă apă în timpul arderilor. În plus, rinichii lor nu filtrează apa la fel de eficient precum ai adulţilor. Toate categoriile profesionale care-şi desfăşoară activitatea în căldură sunt expuse riscului de deshidratare”, explică dr. Nejla Regep, medic specialist nefrologie.
Semnele deshidratării sunt: buzele şi limba uscate, dureri de cap, slăbiciune şi oboseală, urină închisă la culoare, micţiuni la intervale mari de timp, greaţă şi crampe musculare. Deshidratarea severă creşte ritmul cardiac şi tensiunea arterială şi duce la confuzie, halucinaţii şi chiar la pierderea cunoştinţei.