Când vine vara, foarte mulți copii ajung la cabinete de pediatrie cu faimosul „roșu în gât”. Afecțiunea este, probabil, cea mai întâlnită cauză de prescripție inutilă de antibiotice în România. Astfel atrage atenția Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei și a Copilului „Alessandrescu-Russescu” din București.
Specialistul explică, mai axact, că un copil care prezintă febră și roșu în gât, dacă are vezicule sau afte de mucoasă, suferă mai degrabă de o boală virală. Chiar dacă există ceva depozite pe amigdale. Afecțiunea poartă numele de herpangină și trece fără antibiotice. Se folosesc antitermice, analgezice locale și trebuie luată în calcul hidratarea corectă. De asemenea, medicii specialiști informează că acest „roșu în gât” apare în urma unor infecții virale sau bacteriene. Contrar multor păreri, înghețata și băuturile reci nu provoacă afecțiunea. Dimpotrivă, ele ajută la calmarea durerilor.
Tratamentul pentru acest bine-cunoscut „roșu în gât” diferă, în funcție de cauză. „Când vorbim despre o infecție virală, tratamentul este simptomatic – antitermice, analgezice, antiinflamatoare locale –, nefiind necesară administrarea de antibiotic. De asemenea, hidratarea corespunzătoare a copilului, odihna, umidificarea aerului sunt alte măsuri de îngrijire necesare. În cazul faringitei streptococice, tratamentul antibiotic este necesar. Acesta va fi prescris de medic în doze corespunzătoare, în funcție de greutatea copilului, pentru o anumită perioadă de timp, necesară vindecării infecției și pentru a preveni de asemenea eventualele complicații ale acesteia”, explică medicul primar pediatru Evelina Frunză.