24 Martie 2022
976 accesări
38 comentarii

Cu siguranță vi s-a întâmplat, măcar o dată în viață să aveți de-a face cu mătreața genelor sau blefarita, aceasta fiind o afecțiune a ochilor destul de frecvent întâlnită și de obicei benignă. Manifestările sale clinice includ mâncărime, uscăciunea pleoapei și descuamări minore.

Această blefarită la care facem referire este, de fapt, o inflamație a pleoapelor, o boală care poate afecta pe oricine, oricând. Cu toate acestea, simptomele sale enervante includ descuamarea, mâncărimea și uscăciunea. Mătreața pleoapelor este inflamația pleoapelor și afectează în principal marginea acestora. Acest lucru se întâmplă deoarece aici se află foliculii genelor și între ei există glande secretoare. Potrivit dr. Irina Stănciulescu, există diferite tipuri de bacterii prezente în mod natural în foliculi și în secreția produsă de aceste glande. De fapt, acesta este mediul perfect pentru proliferarea excesivă a bacteriilor atunci când există o problemă în drenajul secrețiilor. Din păcate, proliferarea bacteriană necontrolată este cea care provoacă inflamația pleoapei.

În mod normal, blefarita este un proces ușor și obișnuit, dar, ca întotdeauna, poate duce la complicații dacă nu este tratată la timp. „Uneori, ea apare din cauza utilizării excesive a lentilelor de contact, dar şi a fumului. Apoi, persoanele blonde, cu pielea deschisă sau subțire și ochii deschiși la culoare, par să aibă o tendință mai mare în a dezvolta mătreața pleoapelor. Totodată, acest fenomen este mai răspândit la persoanele cu păr și piele grase și la cele cu acnee sau rozacee. De multe ori, afecţiunea este legată de dermatita atopică și alergiile sezoniere. De obicei, infecția produce simptome generale de iritare a ochilor. Unele dintre ele includ mâncărime, ochi uscați, exfolierea marginii pleoapelor, care produce acea mătreață pe gene. La acestea se adaugă ochii apoși, cu senzație de arsură şi chiar se poate ajunge până la pierderea genelor. Mai mult decât atât, o infecție scăpată de sub control va avea ca rezultat urciorul, deci pacientul se va confrunta cu chisturi cu puroi în unele zone ale pleoapelor, care necesită tratament imediat”, a explicat medicul.

Partea proastă este că blefarita este un proces cronic, ceea ce înseamnă că nu există niciun remediu pentru aceasta. Este adevărat, simptomele sale sunt controlabile, astfel încât pacientul să poată duce o viață normală. Înainte de toate, trebuie evitată expunerea la situații sau substanțe care ar fi putut declanșa infecția, în al doilea rând, igiena corectă a pleoapelor, curățarea lor, spălarea zilnică, neapărat cu un săpun neutru și dischete de bumbac. Acestea vor ajuta la îndepărtarea crustelor mici sau a solzilor și la eliminarea acumulării de secreție din glandele pleoapei. Această măsură este cea mai eficientă și în prevenirea apariției unor noi crize de blefarită. De asemenea, specialistul va prescrie medicamente precum picăturile sau unguentele pentru ochi.

Taguri articol: sfatul medicului blefarita alergii

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU