FloPic
„Este posibil ca o persoană de 41 de ani să facă Alzheimer? Nu este asta o boală de bătrâneţe? Are legătură cu alte cazuri mai vechi din familie?” (Emilia Vasile).
Catalogată drept cea mai cunoscută formă de declin mintal sau chiar demenţă în rândul persoanelor în vârstă, dr. Iuliana Botezatu, medic specialist Phoenix Eastern Medical Center ne-a explicat că, din păcate, această maladie poate debuta la orice vârstă: „Este adevărat că înainte se considera că debutează numai la o vârstă presenilă, adică mai mare de 65 de ani”. Referitor la factorii de risc, într-adevăr, vârsta, dar şi istoricul familial sunt determi-nante. Totuşi, stilul de viaţă al individului are un rol esenţial în prevenirea acestei boli. Totul, din cauză că sănătatea inimii şi cea a creierului sunt într-o simbioză perfectă. Tocmai de aceea, pentru a nu avea probleme de memorie, nu este nevoie să ajungem la vârsta a treia ca să ne gândim cum se poate preveni această cumplită boală, care pur şi simplu usucă creierul. Medicul specialist precizează că preponderenţa în alimentaţie a vitaminei E, un puternic antioxidant, are efecte extrem de be-nefice asupra întregului nostru sistem nervos, ducând la regene-rarea celulelor, vitamină pe care o putem lua din legumele verzi, din seminţe sau uleiul de floarea-soarelui etc.
Consumul de peşte gras. Măcar o porţie pe săptămână de peşte bogat în Omega 3 ajută în reducerea riscului apariţiei bo-lii Alzheimer. Se pot lua şi suplimente nutritive pe bază de Ome-ga 3, însă e bine să consultaţi medicul asupra dozei.
Eterna mişcare. S-ar părea că mişcarea este un panaceu universal, având rezultate benefice şi asupra memoriei. Totuşi, persoanele care observă că au prematur probleme de memorie, trebuie să ceară părerea unui specialist.