Dr. Elena Danteş, medic pneumolog în cadrul clinicii Embrio

Dr. Elena Danteş, medic pneumolog în cadrul clinicii Embrio
24 Octombrie 2015
2414 accesări
0 comentarii

Bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) este o afecţiune cronică pulmonară care afectează în special fumătorii sau persoanele care sunt expuse la noxe respiratorii: gaze, praf, pulberi, poluare atmosferică sau domiciliară.

O barieră majoră de iden-tificare precoce a bolii o constituie faptul că pacienţii nu recunosc primele simp-tome sau le subestimează, considerându-le consecinţa fumatului sau a îmbătrânirii. Acestea sunt reprezentate de dispnee de efort, tuse cronică, de obicei productivă, wheezing (şuierătură).

„Un diagnostic precoce per-mite instituirea unui tratament care influenţează evoluţia naturală a bolii. Fără tratament, boala este progresivă, ireversibilă şi invalidantă în stadiile severe şi foarte severe. Spirometria (măsurarea funcţiei res-piratorii) reprezintă pasul cel mai simplu, dar şi cel mai important pentru confirmarea diagnosticului care este suspicionat în urma unei anamneze corecte şi complete. Aceasta include istoricul fumatului, ocupaţia, simptomele zilnice (dispnee, tuse, expec-toraţie), limitarea toleranţei la efort.

În ciuda progreselor realizate în dez-voltarea diverselor terapii, studiile arată că acestea nu conduc la vindecarea bolii, ci doar la influenţarea evoluţiei. De aceea, este importantă prevenţia afecţiunii prin întreruperea expunerii la factorii la risc”, a precizat dr. Elena Danteş, medic pneu-molog în cadrul clinicii Embrio.

Ce ar trebui să ştie pacientul diagnosticat cu BPOC: - întreruperea fumatului reprezintă cea mai eficace terapie a bolii;- evaluarea constantă (o dată la trei luni) de către specialistul pneumolog şi respec-tarea indicaţiilor terapeutice poate conduce la influenţarea progresiei bolii în cazul formelor severe de boală; - terapia inhalatorie de tip bronhodilatator şi corticosteroid inhalator este recunoscută ca fiind, până în prezent, cea mai eficientă terapie medicamentoasă, dacă este admi-nistrată conform recomandărilor;- gimnastica respiratorie (reabilitarea) reface capacitatea pacientului de a face efort şi de a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase