17 Ianuarie 2017
2796 accesări
0 comentarii

Miastenia gravis este o tulburare autoimună cronică caracterizată printr-o slăbiciune musculară accentuată. Această boală apare la vârste tinere şi afectează indivizii de ambele sexe, dar este, totuşi, o boală întâlnită mai des la femei decât la bărbaţi. „Miastenia gravis se datorează unei boli de transmisie al impulsului nervos de la nerv la muşchi, la nivelul sinapsei dintre nervi şi muşchi. Aceasta se manifestă printr-o slăbiciune musculară, care apare în mod special la efort. Uneori se manifestă prin cădere, persoanele afectate cad pur şi simplu pe jos. Alteori, le cad pleoapele şi li se îngreunează vorbirea”, ne-a declarat dr. Ildiko Toldişan, medic neurolog.

De multe ori, a precizat specialistul, bolnavii trebuie operaţi, acestora făcân- du-li-se timectomie. Oricum, indiferent de situaţie, că sunt operaţi sau nu, bolnavii trebuie monitorizaţi toată viaţa. Specialiştii susţin că în unele cazuri,miastenia gravisafectează mai mulţi membri ai unei familii, deşi boala nu se poate moşteni şi nici nu este contagioasă. Ba chiar este considerată o boală autoimună în care corpul atacă greşit propriile structuri.

Aceasta apare atunci când comunicarea normală dintre nerv şi muşchi este întreruptă la nivelul joncţiunii neuro-musculare, locul unde celulele nervoase se conectează cu fibrele musculare controlate. Primelesimptomepe care o persoană cu miastenie gravisle resimte suntslăbiciunea muşchiloroculari, probleme cu transpiraţia şi dificultăţi în ceea ce priveştecontrolul expresiei faciale.

Alte simptome ale misteniei gravis includ vorbirea defectuoasă, vederea dublă, mersul clătinat, slăbiciunea mâinilor, degetelor, picioarelor şi a gâtului etc. Din păcate, oamenii nu îşi dau seama imediat că suferă de această afecţiune.

Taguri articol: boli şi afecţiuni boala simptome bolnavi

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU