Boala celiacă (enteropatia gluten-indusă) este o afecţiune autoimună care se manifestă la persoanele cu predispoziţie genetică. Scăderea dramatică în greutate, diareea, vărsăturile sau chiar infertilitatea sunt principalele simptome ale bolii celiace sau intoleranţa la gluten, după cum precizează medicii specialişti gastroenterologi.
Deşi majoritatea oamenilor nu au nicio problemă atunci când consumă alimente ce conţin gluten, la unele persoane, afecţiunea pune probleme majore. Concret, glutenul le stimulează sistemul imunitar într-un mod anormal, ceea ce duce la distrugerea mucoasei gastrice. Totodată, boala poate fi asimptomatică, motiv pentru care cei cu antecedente familiale trebuie testaţi.
Manifestările clinice sunt extrem de variate
„Dacă în copilărie predomină acuzele digestive - durerile abdominale, balonările, diareea cronică, vărsăturile, constipaţia, la adulţi simptomatologia este atenuată, putând predomina semnele unei anemii feriprive neexplicabile, durerile articulare, oboseala, erupţiile cutanate”, a explicat dr. Diana Cândescu, medic specialist gastroenterolog din cadrul Centrului medical Gastromond.
Evaluarea şi diagnosticarea se realizează prin teste serologice de screening, adică determinarea anticorpilor specifici, iar confirmarea diagnosticului se face cu ajutorul endoscopiei digestive superioare.
Toate acestea se realizează de către medicul gastroenterolog sau de medicul internist. În prezent, nu există tratament pentru boala celiacă, însă recomandarea este de a urma toată viaţa un regim alimentar fără gluten. Astfel, intestinul se va vindeca şi simptomele se vor ameliora.
Pentru o diagnosticare corectă, specialiştii gastroenterologi, din cadrul Centrului medical Gastromond, vă stau la dispoziţie cu consultaţii şi investigaţii gratuite, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau specialist. Programările se pot face zilnic la numărul de telefon 0770.255.914 sau online pe site-ul www.gastromond.ro.