Oreionul este o infecţie virală uşoară care apare cel mai frecvent între trei şi zece ani. Semnul clar al bolii este tumefierea, fie pe o parte, fie pe ambele părţi a feţei copilului, deasupra unghiului mandibulei.
Din moment ce copilul a făcut o dată oreion, nu îl va mai face niciodată, pe parcursul vieţii, pentru că a dezvoltat deja imunitate naturală.
Trebuie ştiut că oreionul este moderat contagios, în sensul că există un risc redus ca alţi membri ai familiei să se îmbolnăvească în acelaşi timp.
Debutul bolii este cu febră 38-39 grade Celsius, febră care durează câteva zile, frisoane, cefalee (dureri de cap), astenie, oboseală, mialgii (dureri musculare).
„Deşi este, de regulă, o boală a copilăriei, adolescenţii şi adulţii pot, de asemenea, să contracteze oreion. Cât priveşte simptomele oreionului, acestea sunt: glande salivare tumefiate, inflamate, localizate sub unghiul mandibulei, pe una sau ambele părţi ale feţei, febră şi stare de oboseală accentuată, în unele cazuri, tumefierea glandelor salivare de sub limbă, în special la adolescenţi şi adulţi, inflamaţie secundară a testiculelor, care este vizibilă, sau a ovarelor ori a pancreasului, care este resimţită ca durere abdominală”, a precizat dr. Anca Sima, medic pediatru în cadrul Clinicii Homeomed.
Poate oreionul provoca sterilitate la bărbaţi?
Oreionul poate afecta, într-adevăr, capacitatea bărbatului de a concepe (adică poate provoca sterilitate la bărbaţi), dar această complicaţie este destul de rară.
„Parotidita epidemică, adică ore-ionul, poate determina sterilitatea bărbaţilor numai în cazul în care provoacă inflamaţia ambelor tes-ticule. O asemenea complicaţie se observă numai la 10% din tinerii şi bărbaţii (mai ales cei cu vârste cuprinse între 15-29 de ani) care se îmbolnăvesc de oreion şi se întâmplă mult mai rar la băieţi cu vârste până la 10 ani”, mai spune medicul.
Oreionul este contagios!
Virusul urlian este contagios şi se transmite prin picături mici din salivă şi mucoasa nazală a cuiva infectat, calea de transmitere fiind prin tusea sau strănutul persoanei cu oreion. Virusul se poate transmite şi prin contact direct cu obiectele aparţinând unei persoane cu oreion: şerveţele folosite, utilizarea veselei sau a altor obiecte la comun.
De reţinut! Oreionul este produs de un virus şi se transmite prin aer în picături de strănut, tuse ori prin contact direct. Perioada de incubaţie - când virusul se înmulţeşte în corp şi persoana nu este contagioasă - este de 16 - 18 zile de la expunere. O persoană este contagioasă cu două zile înainte de apariţia simptomelor şi timp de nouă zile în timpul prezenţei simptomelor.