Cine nu a mângâiat măcar o dată o pisică sau nu s-a jucat cu aceste drăgălaşe feline. Oamenii trebuie să ştie, însă, că pe cât de frumoase şi nostime sunt, pisicilor pot provoca o boală infecţioasă numită boala ghearelor sau a zgârieturii de pisică este o boală infecţioasă. În aceste cazuri, agentul patogen implicat implicat este Bartonella henselae. Specialiştii Clinicii Iowemed din Constanţa susţin că infecţia se produce prin inocularea cutanată, ca urmare a unei zgârieturi sau muşcăturii de pisică, mai frecvent pui de pisică cu vârsta sub şase luni.
„Contactul cu pisicile a putut fi evidenţiat la 90-95% din pacienţii cu boala ghearelor de pisică. Boală la pisici are o durată scurtă şi este asimptomatică. Puricii sunt consideraţi vectorii care transmit bacteria între pisici. Partea bună este că nu s-a evidenţiat niciodată transmiterea interumană a infecţiei. Cele mai multe cazuri apar toamna sau la începutul iernii, posibil asociat cu creşterea numărului de pisici şi infestarea cu purici din timpul verii”, au precizat medicii.
Populaţia trebuie să ştie că după inoculare, în aproximativ 7 -12 zile de la zgârietură apare prima leziune tegumentară.
Ca urmare, limfadenopatia apare în 5 - 50 (medie 12 zile) zile de la apariţia leziunii tegumentare şi poate afecta unul sau mai mulţi ganglioni.
Principalul simptom al bolii este reprezentat de limfadenopatie. Aceasta se poate asocia şi cu manifestări sistemice: febră, cefalee, splenomegalie, lipsa poftei de mâncare.