Boala hemolitică a nou-născutului este o tulburare care afectează sângele fătuluisau nou-născutului. În anumite cazuri, poate ameninţa chiar viaţa bebeluşilor.
Cauze
Boala hemolitică a nou-născutului poate să apară atunci când mama şi fătul au tipuri diferite de sânge (incompatibilitate). Organismul mamei produce anticorpi care atacă globulele roşii ale fătului aflat în plină dezvoltare.
Cea mai întâlnită formă de boală hemolitică a nou-născutului este incompatibilitatea de grup ABO, care nu este foarte gravă. Alte tipuri mai puţin obişnuite pot cauza probleme severe.Cea mai neobişnuită formă este incompatibilitatea Rh, care poate fi prevenită aproape întotdeauna. În cazul acestui tip de incompatibilitate, fătul poate dezvolta o anemie severă.
Simptome
Boala hemolitică a nou-născutului poate distruge foarte repede celulele sanguine ale bebeluşului, ceea ce poate declanşa simptome precum edemul (umflături sub piele) şi icterul la nou-născuţi.
În urma analizelor şi examenelor medicale, se pot observa şi semne de anemie, ficatul sau splina mărite, hydrops fetalis, o afecţiune gravă în care lichidul din ţesuturile organismului, localizat inclusiv din spaţiile existente la plămâni, inimă şi la organele din cavitatea abdominală, se acumulează, putând duce la insuficienţă cardiacă.
Efectuarea testelor depinde de tipul de incompatibilitate sanguină şi de severitatea simptomelor, însă ele pot include: hemograma completă şi determinarea numărului de reticulocite, aflarea nivelului de bilirubină şi a grupei sanguine.
Tratament
Imediat după naştere, este posibil să fie necesară o transfuzie. Nou-născuţii care prezintă o formă uşoară a bolii hemolitice pot fi trataţi cu:
Severitatea bolii poate varia. Unii nou-născuţi nu prezintă simptome. În alte cazuri, probleme precum hydrops fetalis pot provoca decesul nou-născutului înainte sau la scurt timp după naştere. Formele severe ale bolii hemolitice a nou-născutului pot fi tratate înainte de naştere, prin transfuzii de sânge intrauterine.
Prevenire
Cea mai gravă formă a acestei boli, cauzată de incompatibilitatea Rh, poate fi prevenită dacă mamei i se administrează vaccinul RhoGAM la anumite perioade, în timpul şi înaintea sarcinii. Dacă aţi avut un copil cu această boală, trebuie să discutaţi cu medicul înainte de a planifica naşterea unui alt copil.