05 Iulie 2024
57 accesări
0 comentarii

Sindromul ovarului polichistic este considerat ca fiind cea mai frecventă boală responsabilă de disfuncţii ovariene la femeile fertile. Starea se traduce prin boala hormonală care afectează în primul rând fertilitatea femeilor, dând peste cap, în acelaşi timp, şi frecvenţa ciclurilor menstruale.

Ați primit acest diagnostic și nu știți ce este de făcut? Specialiştii susţin că soluţia cea mai eficientă este tratamentul anticoncepţional care forţează ovarele să revină la normal. Sindromul ovarului polichistic este considerat ca fiind cea mai frecventă boală responsabilă de disfuncţii ovariene la femeile fertile. De fapt, afecţiunea joacă un rol foarte important în apariţia infertilităţii.

Sindromul ovarului polichistic poate afecta mai multe sisteme şi poate determina consecinţele pe termen lung asupra sănătăţii. De cele mai multe ori, sindromul ovarelor polichistice este depistat în urma unui control de rutină, această afecţiune neavând o simptomatologie clară. „Un ovar polichistic este depistat în cele mai multe dintre cazuri la controalele de rutină, când pacienta vine la medic pentru o dereglare menstruală sau chiar lipsa ciclului menstrual. Pe de altă parte, afecţiunea poate crea infertilitate datorită lipsei eliberării ovulului în timpul ovulaţiei şi formarea de chisturi. Problemele majore apar atunci când o femeie cu ovare polichistice rămâne însărcinată şi nu ştie că suferă de această afecţiune, şi prezintă risc de avort”, a explicat dr. Mihaela Dobre, medic specialist obstetrică-ginecologie. Un diagnostic precis se poate pune, însă, numai după un set complex de investigaţii, atât la sânge, cât şi imagistic, printr-o ecografie transvaginală.

„Diagnosticul se pune după discuţia medicului cu pacienta. Acesta trebuie să ştie istoricul medical, problemele pe care femeia le-a întâmpinat de-a lungul timpului şi, evident, să o trimită la analize de sânge. Următorul pas este o ecografie transvaginală, prin care se poate determina starea ovarelor”, a completat dr. Mihaela Dobre. Tratamentul sindromului de ovare polichistice este unul de lungă durată şi care necesită mai multe controale medicale. În primul rând, trebuie reduse simptomele şi reglat ciclul menstrual. Acest lucru se poate face prin anticoncepţionale, iar cura de tratament se individualizează întotdeauna în funcţie de cât de gravă este situaţia. Pe lângă medicaţia folosită, sunt la fel de importante modificările aduse stilului de viaţă. De exemplu, scăderea în greutate a femeilor supraponderale sau obeze poate fi suficientă pentru reluarea ovulaţiilor şi ameliorarea dezechilibrului hormonal şi metabolic. De altfel, dezechilibrele hormonale au efecte negative nu doar asupra fertilităţii, dar mai ales în cazul apariţiei unei sarcini, pentru că aceasta nu poate fi dusă la final fără probleme medicale. În plus, statisticile arată că femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice şi care nu se tratează riscă instalarea unui cancer uterin.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU