19 Noiembrie 2018
795 accesări
0 comentarii

Boala mână-gură-picior apare, în general, la copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 6 ani, risc maxim având copiii care sunt duşi în colectivităţi (creşă, grădiniţă), dar poate fi contactată şi de la partenerii de joacă, în parc. Boala se manifestă cu tabloul clinic general al afecţiunilor de tip viral, semnul tipic bolii fiind cel al unei erupţii pe palme, tălpi, la gură şi în gură.

Potrivit specialiştilor Centrului Medical „Iowemed”, boala se transmite foarte uşor de la copil la copil, pe cale orală, prin secreţiile nazofaringiene, tuse, strănut şi prin contactul direct cu obiectele contaminate (jucării, farfurii, căni, linguri, prosoape, lenjerie de pat). În plus, boala are o perioadă de incubaţie de 3-7 zile, copilul fiind contagios de la mijlocul perioadei de incubaţie, mereu înainte ca primele semne clare ale bolii să apară, ceea ce creşte foarte mult riscul de transmitere.

„Boala mână-gură-picior va putea fi mai uşor combătută în viitor. Se pare că în prezent se lucrează la un vaccin care ar ajuta la prevenţie şi, astfel, se vor împuţina cazurile. Din păcate, boala mână-gură-picior poate apărea de mai multe ori de-a lungul vieţii. Aceasta este provocată de două virusuri care rămân în organism un timp destul de îndelungat. Starea contagioasă se diminuează în timp, dar apare întrebarea cu privire la izolarea copiilor: cât timp trebuie să-i ţinem în carantină? Doctorii au răspunsuri diferite. O parte dintre ei afirmă că cei mici ar putea reveni în societate cam la două zile după ce febra a dispărut, pe de altă parte, alţi specialişti avertizează cu privire la faptul că băşicile apărute trebuie să dispară înainte ca micuţii să fi ieşit în public”, au explicat medicii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU