31 Martie 2017
3999 accesări
0 comentarii

Boala mână-picior-gură este o boală infecţioasă virală care se transmite prin contact interuman şi prin picăturile de salivă, dar şi prin obiectele contaminate, în special la copiii de vârstă mică. De regulă, afecţiunea apare primăvara și vara.

Fiind foarte contagioasă, aceasta se poate transmite extrem de ușor de la un copil la altul. Trebuie precizat că boala are o perioadă de incubație de aproximativ 3-7 zile, copilul fiind contagios de la mijlocul perioadei de incubație, întotdeauna înainte ca primele semne ale bolii să apară, ceea ce crește foarte mult riscul de transmitere.

„Boala mână-picior-gură se manifestă prin apariţia unei erupţii cu micropapule şi vezicule, cu lichid care apar în jurul gurii, cavitatea bucală, pe mâini şi pe picioare. Cei mici pot face, însă, bube doar în jurul gurii sau la picioare ori la mâini sau în diverse alte combinaţii. Boala este însoţită mereu de febră. Înainte de toate, apare această erupţie ce durează câteva zile, iar la 3-4 săptămâni de la apariţia bolii, copiii prezintă o descuamare a pielii, pe mâini şi pe picioare. În plus, unora le cad chiar şi unghiile”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Cristina Mihai, medic primar Pediatrie, Diabet şi Boli Nutriţie copii.

În plus, copiii diagnosticaţi cu aşa ceva nu pot mânca și înghit cu mare greutate, ceea ce, combinat cu febra, duce la deshidratare, principalul risc al boliipentru copilul mic.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU