05 Noiembrie 2015
13562 accesări
0 comentarii

Lupusul este o afecţiune severă, cronică şi debilitantă, care afectează în special persoane tinere, active, cu vârsta între 15 şi 44 de ani. 90% dintre persoanele afectate de lupus sunt femei. Se estimează că aproximativ 9.000 de persoane în România prezintă lupus eritematos sistemic (LES).
Din cauza determinărilor sistemice şi, în principal, a complicaţiilor cardiace şi renale pe care le poate genera, precum şi a faptului că nu există tratament curativ pentru aceasta boală, 15-20% dintre pacienţii cu lupus decedează în interval de 15 ani după diagnosticare. Există mai multe tipuri de lupus, iar forma cea mai frecventă (70%) şi mai gravă, care poate afecta majoritatea organelor, este lupusul eritematos sistemic (LES).
Dintre leziunile cutanate, erupţia la nivelul obrajilor şi a piramidei nazale este des întâlnită la persoanele cu lupus şi este cunoscută sub denumirea de „eritem în fluture”.
Lupusul nu poate fi prevenit şi nu există tratament pentru vindecarea bolii, ci doar pentru a o ţine sub control.
Tipul de lupus, cât şi simptomele determină tipul de doctor ce va consulta pacientul. Majoritatea celor care au o formă uşoară sau moderată de lupus vor fi trataţi de un doctor reumatolog, care este specializat în boli ale încheieturilor şi ale musculaturii. Totuşi, dacă lupusul cauzează probleme ale rinichilor, pacientul va avea nevoie de un nefrolog.
Dacă pacientul prezintă erupţii sau răni, va avea nevoie de consultul unui dermatolog. Deoarece lupusul poate cauza deteriorări ale oricărei părţi a corpului, alţi specialişti s-ar putea să fie necesari, ca de exemplu un doctor cardiolog sau un doctor neurolog.

Taguri articol: boli şi afecţiuni lupus

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase