În cazuri foarte rare, se mai întâmplă ca oamenii să fie diagnosticați cu o boală a urechilor ce poartă denumirea de colesteatom. Mai mult decât atât, tratamentul său poate fi dificil și simptomele sunt grave, desigur, dacă nu sunt tratate rapid. Ce se întâmplă, de fapt? Colesteatomul este o alterare a unei părți a membranei mucoase a urechii medii, care devine țesut epitelial, producând celule moarte care se infectează ușor.
Altfel spus, este o structură în formă de chist, dar unul benign, deci nu vă speriați. Care sunt simptomele și tratamentul colesteatomului? Potrivit dr. Florentina Dobrică, această patologie provoacă pierderea ireversibilă a auzului, distrugerea structurilor osoase și complicații grave. Prin urmare, în ciuda faptului că este o boală rară, detectarea simptomelor sale rapid și eficient este esențială. Problema este că există mai multe tulburări care cauzează dureri de ureche și, prin urmare, este necesar să știți ce grupuri sunt expuse riscului de a dezvolta această patologie.
În termeni generali, este o patologie foarte rară, care afectează populația între trei și 70 de ani, cu o medie de 41 de ani. Prevalența sa, adică numărul de indivizi care suferă de boală într-o anumită populație, este de trei la 100.000 de sugari și nouă la 100.000 de adulți. Deși nu se întâmplă des, după tratament, 10-20% dintre cazuri tind să recidiveze.
Ca urmare, nu este vorba doar de o boală rară, dar și una dificil de eradicat, motiv pentru care este extrem de important să o diagnosticați precoce, deoarece cu cât trece mai mult timp, cu atât masa chistică va crește, punând în pericol capacitatea auditivă și starea de sănătate a pacientului.
În primă fază, această patologie reprezintă formarea unei leziuni non-neoplazice din cauza prezenței epiteliului scuamos keratinizat într-o regiune anormală. Leziunea poate fi localizată în epitimpan, mastoid și cavitatea urechii medii. Se cunosc trei tipuri de colesteatom. Primul este cel congenital, când există resturi de piele embrionară în timpanul sănătos. A doua categorie de colesteatom este cel dobândit, care apare în buzunarele de retracție timpanică, care sunt depresiuni caracteristice unor părți ale timpanului. Ultimul tip, cel secundar dobândit este cauzat de o perforație timpanică, din cauza unui proces infecțios, apărut în general în timpul copilăriei. Această leziune se vindecă într-un mod inadecvat și favorizează apariția chistului. În prezent, tipurile dobândite sunt considerate o variantă a otitei medii cronice, tipul primar dobândit fiind cel mai frecvent în populația generală. Simptomele colesteatomului pot fi diverse și cele mai frecvente sunt următoarele: vertij, secreție purulentă care poate deveni cronică din cauza apariției proceselor infecțioase în interiorul urechii. Aceasta este însoțită, uneori, de un sentiment de plenitudine sau presiune în interiorul craniului. Cel mai grav este că persoana afectată își poate pierde auzul, în special din cauza scăderii transmisiei sunetului în canalul auditiv ocupat de chist. Apoi, se poate întâmpla să apară paralizia nervului facial, prin comprimarea structurilor din apropiere, pe măsură ce chistul crește în dimensiune. De asemenea, bolnavii pot suferi de abces cerebral sau meningită.