Sursa Country

Sursa Country
07 Iunie 2020
895 accesări
0 comentarii

Peste tot există persoane care suferă de boli autoimune, care se tratează pentru acestea. Vă întrebaţi din ce cauză apar aceste probleme de sănătate? În mod normal, sistemul nostru imunitar luptă zi de zi împotriva germenilor și bacteriilor rele, precum și a altor forme de ameninţări pe care le detectează și care nu ar trebui să fie în corpul nostru.

Câteodată, însă, se întâmplă ceva greșit și organismul nu reușește să se mai apere de dăunători, atacă propriul ţesut, sănătos, ca pe ceva ce îl consideră o ameninţare. Așa se face că, în scurt timp, acest lucru duce la inflamaţii, degradarea articulaţiilor, a nervilor, mușchilor, pielii sau altor părţi ale corpului, afecţiuni cunoscute sub denumirea de boli autoimune.

Dr. Cristina Păun susține că, de obicei, există două cauze, ce declanșează astfel de afecţiuni. Prima dintre ele se referă la factorul ereditar. Astfel, dacă o persoană are în familie unul sau ambii părinţi diagnosticaţi cu o boală autoimună, există un risc mare de a dezvolta și ea boala. În ceea ce privește cel de-al doilea factor declanșator, acesta se referă la virușii din mediul înconjurător.

În general, arată statisticile, femeile sunt afectate în număr mult mai mare decât bărbaţii, din cauza asocierii bolilor autoimune și cu anumiți hormoni.

Una dintre bolile autoimune este artrita reumatoidă, care afectează cu predilecție articulațiile, provocând dureri și umflături. Problema este că, în timp, inflamarea distruge cartilajul și oasele. Apoi, în scurt timp, pacientul ajunge să nu mai poată mișca/îndoi articulaţiile. Din nefericire, această boală poate ridica probleme și la nivelul inimii sau plămânilor. Partea bună este că un tratament potrivit ajută pacientul să suporte simptomele mai ușor și poate face boala să avanseze mai lent.

Apoi, trebuie amintită spondilita anchilozantă, un tip de artrită care afectează, în general, coloana, însă se poate declanșa și la nivelul pieptului, gâtului, coapselor sau genunchilor.

Simptomele pot fi atenuate cu ajutorul medicației

În cele mai multe cazuri, aceasta este caracterizată prin apariţia durerilor și mai ales a înţepenirii zonei afectate. Practic, oasele ajung să se împreuneze, făcând astfel imposibilă mobilitatea zonelor respective. Desigur, pentru această afecțiune există tratament, medicamente, injecţii locale, o serie de exerciţii fizice și, în anumite cazuri, intervenţii chirurgicale pentru înlocuirea articulaţiilor afectate.

În categoria bolilor autoimune trebuie integrat și diabetul de tip 1. Acest diagnostic, mai spun specialiștii este denumit și diabetul juvenil, pentru că debutează chiar din copilărie sau, mai târziu, în adolescență. Declanșarea lui, însă, se produce atunci când sistemul imunitar atacă și distruge celulele din pancreas responsabile cu producerea hormonului numit insulină. La rândul său, insulina este folosită de corpul nostru pentru a transforma mâncarea în energie. Pe scurt, pacienţii diagnosticaţi pot trăi cu această boală, doar că au nevoie să acorde o atenţie deosebită nivelului de zahăr, și, din când în când, la nevoie, să suplimenteze cantitatea de insulină.

Pe lista bolilor autoimune se regăsește și scleroza multiplă, numai că, în cazul acestei boli, sistemul de apărare al organismului cauzează inflamaţii care afectează sistemul nervos central. Altfel spus, cicatricile rămase în ţesut, în urma inflamaţiilor, se acumulează și încarcă reţeaua care conduce semnalele nervoase de la creier către celelalte părţi ale corpului. În astfel de situații, apare durerea, ce poate fi însoțită de probleme de coordonare, pierderea echilibrului și slăbiciune.

Nu în ultimul rând, trebuie amintit lupusul, o boală care afectează mai multe părţi ale corpului în același timp. Simptomele pot include dureri în articulaţii, sensibilitate la lumină, probleme ale rinichilor și apariţia, în exces, a oboselii. În prezent, tratamentele care există pe piață pot ajuta pacientul să amelioreze simptomele și să împiedice agravarea bolii. Totuși, atunci când simptomele sunt foarte agresive, se recomandă medicamente care încetinesc funcţionarea sistemului imunitar sau chimioterapia. Precizăm că acestea sunt doar o parte dintre bolile autoimune cu care se pot confrunta oamenii, lista poate continua, toate fiind la fel de grave.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU