Femeile se pot confrunta, de-a lungul vieţii, cu o mulţime de boli endocrine, de la diabet gestațional și dezechilibre tiroidiene, până la sindromul ovarelor polichistice și probleme de fertilitate. Cert este că oricare dintre acestea le afectează stilul de viață și trebuie rezolvată, pentru a nu se ajunge la complicaţii.
Potrivit dr. Adriana Bracău, sistemul endocrin este o rețea de sisteme hormonale individuale, dar interconectate, astfel încât problemele care apar într-o zonă pot cauza cu ușurință probleme în alta. Din acest motiv, este necesar ca bolile endocrine să fie diagnosticate și tratate la timp.
Spre exemplu, a subliniat medicul, diabetul afectează în mod direct modul în care corpul folosește glucoza pentru energie. Aşa că, pentru supraviețuire, corpul trebuie să mențină echilibrul perfect al glicemiei. În ceea ce priveşte diabetul gestațional, manifestat prin sete excesivă, oboseală, nevoia de a urina des, acesta se tratează, de obicei, cu recomandări alimentare speciale și exerciții fizice programate și se poate rezolva după naștere, deși multe femei care îl au ajung să aibă diabet de tip 2 mai târziu, în viață.
Specialistul a precizat că unul dintre hormonii produși de glandele suprarenale, cortizolul, influențează inima, tensiunea arterială, sistemul imunitar, sistemul nervos și metabolismul. În general, problemele apar când nivelul de cortizol crește sau scade prea mult.
„Eu le spun mereu pacienţilor că trebuie să fie foarte atenţi la nivelul de cortizol, pentru că un cortizol mărit nu duce doar la acumularea de kilograme în plus, ci şi la acnee, învinețire. La polul opus, un cortizol scăzut aduce cu sine o stare de slăbiciune generalizată, amețeală, greață și vărsături”, a explicat dr. Adriana Bracău.
Cele mai frecvente afecțiuni suprarenale se referă la tumorile ce apar în zona glandelor suprarenale sau în alte zone. Partea bună a lucrurilor este că acestea sunt aproape întotdeauna necanceroase, însă pot avea efecte grave asupra sănătății.