Începând de luni, 4 aprilie, bolnavii de cancerdin judeţul Constanţa,nu vor mai avea unde să facă tratamentul cu radioterapie, deoarece activitatea secţiei de radioterapie se suspendă. Autorizaţia de funcţionare ma aparatului existent,cu cobalt, expiră.Personalul va fi redistribuit în alte secţii din spital, inclusiv cei doi medici oncologi care tratau pacienţii.
„Bolnavii care trebuie să facă radioterapie vor fi redirecţionaţi spre centre private şi de stat din Bucureşti şi Galaţi, dar, deocamdată, aşteptăm răspuns. Sperăm să intre pe listele de aşteptare, pentru că şi aceste centre au listele lor de pacienţi”, a declarat Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean.
Transportul pacienţilor va fi asigurat de spital, iar tratamentul va fi asigurat de Casa de Asigurări de Sănătate. „Finanţarea nu este o problemă. Am discutat cu Casa de Asigurări, care va deconta serviciul, problema este dacă o să fie admişi, vom primi răspunsul peste o săptămână”, mai spune ma-nagerul spitalului.
Această situaţie va dura între 5 şi 6 luni, până când se va realiza procedura de concesiune, propusă de conducerea spitalului, care presupune dotarea bun-cărului actual de radioterapie cu două acceleratoare de particule, pentru ca pacienţii să îşi continue tratamentul. Pentru această concesiune se va or-ganiza o licitaţie, iar câştigătorul licitaţiei va fi şi cel care va construi noul centru de radioterapie din spital.
„Avantajul concesiunii este că putem să păstrăm controlul asupra pacienţilor, putem impune calitatea serviciilor şi vom primi şi o cotă parte care îi va reveni spitalului. Vom solicita ca po-tenţialul câştigător al acestui proiect să poată să susţină activitatea, timp de un an, în actualul buncăr”, precizează managerul Dănuţ Căpăţână.
Un nou centru de radioterapie, pentru constănţeni
Un nou centru modern, de radiologie se va construi la Constanţa, proiectul având o valoare estimată la aproximativ 10,6 milioane euro. Acest proiect va fi demarat de câştigătorul concesiunii, în urma licitaţiei şi presupune construirea unui centru nou, în curtea spitalului, complet utilat şi dotat după standarde europene.
Construirea noului centru va dura un an, timp în care, managerul spitalului speră ca, buncărul actual să poată fi folosit, dar nu mai devreme de 3 luni.
„Studiul a fost demarat în urmă cu6 luni. Au fost făcute investigaţii de către medici, arheologi, proiectanţi etc. şi de aceea a durat atât, pentru ca aveam nevoie de confirmarea fezabilităţii proiectului. În 3-6 luni sperăm să reluăm activitatea în actualul buncăr, iar într-un an să fie gata şi noul centru”, a adăugat managerul.
Tratamentul de radioterapie va fi în continuare gratuit, în funcţie de deconturile Casei de Asigurări de Sănătate pentru că, doar anumite proceduri, sau anumite tipuri de tumori sunt decontate de către aceasta.
Până ce situaţia se va rezolva, pacienţii vor trebui să se descurce singuri, aceştia fiind nevoiţi să facă naveta la Galaţi sau la Bucureşti, la clinicile unde aparatele de radioterapie încă sunt func-ţionale. „Îi asigur pe pacienţi că vom rezolva problema. Mulţi dintre ei au fost deja îndrumaţi spre alte centre. La ora actuală mai sunt 10 bolnavi care trebuie să facă radioterapie în spital. Unii au terminat tratamentul, alţii s-au îndreptat deja, spre alte centre”, precizează managerul spitalului.